L'operació Casino ha permès intervenir maquinària professional (Javier Lizon/EFE)

Com ha caigut el laboratori de bitllets falsos més gran d'Europa, ideat a la presó

L'operació conjunta de Mossos i Policia Nacional es va iniciar fa més d'un any quan es va detectar una motxilla amb més de 4 milions d'euros en bitllets falsos de 500 euros al Baix Llobregat

Aquest dijous s'han conegut nous detalls de l'operació conjunta de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional que va permetre, el 21 de setembre, desmantellar el que s'ha destapat com el laboratori de producció de bitllets falsos de 500 euros més important i actiu d'Europa a l'última dècada.

La investigació va començar arran de la descoberta per part dels Mossos d'una motxilla en un bosc de Cervelló, al Baix Llobregat, amb gairebé quatre milions i mig d'euros falsos. A partir d'aquí es van mobilitzar més d'un centenar d'agents que van escorcollar sis domicilis, dues naus industrials i una caravana, i van detenir onze persones a Barcelona, València, Alacant, Terol i Màlaga.

Sis del onze detinguts ja han passat a disposició del jutjat de Sant Feliu de Llobregat acusats de falsificació de moneda i pertinença a grup criminal. Tots ells han ingressat a la presó, inclosos l'impressor i els principals distribuïdors de la xarxa. La resta van passar a disposició de les autoritats judicials de Màlaga i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Els Mossos han tingut un paper destacat en aquesta operació coordinada per l'Europol (Javier Lizon/EFE)

Van falsificar més de 8 milions en tres mesos

Segons la policia, el grup criminal es va conèixer a la presó de Picassent mentre complien condemna per diversos delictes relacionats amb la falsificació de bitllets i narcotràfic.

La investigació policial calcula que els falsificadors van arribar a imprimir, durant tres mesos, més de 8 milions d'euros en un laboratori amb maquinària professional ubicat en una nau industrial a prop de València. Bona part d'aquests bitllets falsos els destinaven pressumptament a finançar activitats delictives com el narcotràfic.

Cadascuna de les persones que formaven part de l'organització tenia funcions concretes, des de la neteja de les màquines d'impressió o l'elaboració de les planxes fins a la compra de paper i altres productes a la Xina.


Experts en falsificació de bitllets

El principal investigat ja havia estat detingut el 2009 per fets similars i la policia ja tenia constància del seu alt nivell d'especialització i el seu gran coneixement en arts gràfiques.

Segons la policia, els bitllets estaven molt ben elaborats (Javier Lizon/EFE)

Arran de la localització, l'agost del 2021 de la motxilla carregada amb més de 4 milions d'euros en bitllets falsos de 500 euros, i de l'informe pericial dels bitllets per part del Centre Nacional d'Anàlisis del Banc d'Espanya, la investigació va concloure que es tractava del mateix tipus de falsificació detectada anys enrere.

Una investigació que ha estat coliderada per la Unitat Central de Falsificació de Moneda dels Mossos d'Esquadra i la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya de la Policia Nacional. També hi han participat membres de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra i de diverses prefectures de la Policia Nacional, sota la coordinació d'Europol.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut