Com fer una autoexploració de mama: conèixer el propi cos et pot ajudar a detectar el càncer
No cal fer-la un cop al mes, per evitar angoixa i proves innecessàries, però sí periòdicament, per detectar canvis o anomalies
Les campanyes de detecció precoç del càncer de mama que es fan des de la salut pública són l'eina fonamental i més eficaç actualment per abordar aquest tipus de càncer, que és el més freqüent en les dones a Catalunya. Aquest programa de cribratge ofereix, a 430.000 dones dels 50 als 69 anys, fer-se una mamografia cada 2 anys.
D'aquesta manera es detecten una mitjana de 1.300 casos de càncer de mama cada any. La mamografia permet detectar els tumors en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. De fet, gairebé el 90% de les dones superen la malaltia.
Però el cribratge no és obligatori, ja que comporta alguns inconvenients: les mamografies són doloroses i existeix una exposició a la radiació. Tot i que Salut informa que les dosis de raig X són molt baixes i cada cop més mínimes --i es valoren els avantatges per sobre dels riscos-- actualment són un 65% les dones que hi participen.
Així, una altra eina que pot ajudar a advertir de la presència d'un tumor al pit és l'autoexploració mamària.
La ginecòloga Diana Sagrera, referent de patologia mamària de l'ASSIR-Dr. Robert, de Badalona, destaca la importància que les dones coneguin el propi cos.
"L'important de l'autoexploració és que la dona sigui capaç de detectar canvis: quan ens dutxem, quan ens posem crema... veure coses que prèviament no teníem i detectar-les fa que ho consultem."
Cada quant cal fer-la?
Abans dels programes públics de cribratge es va recomanar a les dones fer-se una autoexploració un cop al mes, però actualment els metges troben que és una periodicitat excessiva.
Els assajos clínics "ens han demostrat que fer-ho cada mes no augmenta la supervivència del càncer de mama, sinó que fa augmentar el nombre de biòpsies i proves, de vegades innecessàries, i especialment a certes edats en què la mama pateix molts canvis visibles en imatges.
"Això crea molta ansietat en les pacients, tenint en compte que el càncer de mama genera tanta por a totes les dones, perquè és una patologia per desgràcia molt freqüent", explica la doctora Sagrera.
La doctora Sagrera considera raonable que les dones a partir dels 20 anys es facin una autoexploració mamària cada 2 o 3 mesos.
També recomana fer-ho "després que vingui la regla, perquè si no podríem trobar alteracions al cos en funció del moment del cicle que estem, i que són secundàries".
Com fer una autoexploració mamària
Ens ho mostra pas a pas en aquest vídeo:
L'autoexploració mamària pot ajudar a detectar canvis als pits i prevenir el càncer de mama. Es recomana que les dones més grans de 20 anys se'n facin cada dos o tres mesos, després de tenir la regla. Així és com es fa https://t.co/rOhV0j55nA pic.twitter.com/VS2kcTmza0
324.cat (@324cat) August 10, 2024
S'ha de fer davant el mirall i nua de cintura cap amunt
Els passos a seguir
► Exploració visual: Posar les dues mans a la cintura i observar:
- Si la caiguda del pit és simètrica.
- La coloració: si hi ha zones vermelles o inflamades o zones més fosques.
- La textura de la pell (pell de taronja).
► Palpació: Aixecar un braç, i amb dos dits --l'índex i mig-- de la mà de l'altre braç palpar el pit contrari. Després canviar de costat i fer-ho a l'altre pit.
- Iniciar la palpació per la part superior del pit.
- Continuar fent cercles al voltant del pit de l'exterior cap al centre, sense deixar-nos cap àrea.
- Acabar a l'aurèola i el mugró.
► També es recomana fer una autoexploració dels ganglis de les aixelles:
- amb el braç avall i la mà a la cintura
- amb els dos dits de l'altra mà palpar els solc de l'aixella on hi ha els ganglis limfàtics
Què hem de buscar
A l'exploració ens han d'alertar 5 tipus d'anomalies:
► Al pit, bonys irregulars, mal delimitats, durs a la palpació i que no es moguin en intentar-ho.
► Zones doloroses en tocar-les, relacionats amb bonys al pit o ganglis a l'aixella.
► Canvis de color a la pell: envermellida, fosca o inflamada.
► Canvis en la textura de la pell: edematosa, engruixida, porosa (pell de taronja).
► Retracció del mugró o secrecions.
Si detectem qualsevol d'aquests canvis, hem de consultar el metge, que farà els estudis necessaris per fer un diagnòstic.
"Hi ha dones que tenen asimetries del naixement, o des dels 15 anys, i de sobte detecten una asimetria amb 30 anys, i això ens ha de fer consultar", posa a tall d'exemple la ginecòloga Diana Sagrera, tot i que adverteix que en el 90% dels casos resulten ser afectacions benignes.
Què cal fer per prevenir un càncer de mama
Les mamografies del programa de detecció precoç del càncer de mama es fan a partir dels 50 anys i no abans, perquè la prova no és tan efectiva en dones més joves.
La densitat més gran del teixit mamari dificulta la interpretació de les mamografies i la freqüència del càncer de mama és més gran a partir dels 50 i els 70 anys.
Dels 5.300 casos detectats el 2023, uns 4.200 eren de dones de més de 50 anys, segons l'últim informe oficial de Salut sobre les dades del càncer del 2023.
L'edat és un dels factors de risc per tenir un càncer de pit i també la càrrega genètica. Són aspectes que no podem modificar, però n'hi ha d'altres que sí que depenen de nosaltres.
Hàbits saludables
► Una dieta abundant en fruita, verdures i peix
► Exercici regular per evitar l'obesitat un altre dels riscos principals per desenvolupar la malaltia, sobretot després de la menopausa.
► Evitar productes tòxics com el tabac o l'alcohol també grans factors de risc
►Practicar la lactància materna
Falsos positius i proves complementàries
És bo recordar que, tot i que la mamografia és el sistema de detecció i diagnòstic més eficaç --abans de la biòpsia--, no és perfecte. Precisament, la densitat de les mames és un dels factors que sovint donen els anomenats "falsos positius". Per això, les mamografies les han de revisar dos facultatius per separat.
Amb tot, hi ha alteracions que detecta la mamografia que requereixen més proves diagnòstiques. Sovint, aquestes proves --que solen ser ecografies-- descartaran que es tracti d'un càncer.
De la mateixa manera, en alguna ocasió, la mamografia pot no detectar el càncer perquè queda amagat o es confon, i aquí pren importància l'autoexploració i el coneixement que cada dona té del seu cos.
"Si noteu alguna molèstia al pit (dolor, bony, secreció), consulteu el vostre metge encara que us feu mamografies regularment."
És la recomanació del Departament de Salut, que també adverteix que en alguns casos la mamografia detecta un càncer que no hauria causat problemes durant la vida de la dona, tot i que, malauradament, encara no és possible destriar-los.