Un control nocturn dels Mossos d'Esquadra (ACN/Eloi Tost)
Un control nocturn dels Mossos d'Esquadra (ACN/Eloi Tost)

Com fer servir el certificat d'autoresponsabilitat per al nou toc de queda per municipis

El certificat per fer-se autoresponsable s'haurà d'omplir si es fa un desplaçament inclòs en les excepcions del confinament nocturn

Actualitzat

Aquesta nit de divendres a dissabte entra en vigor el nou toc de queda als municipis, un cop la mesura, aprovada pel Tribunal Superior de Justícia, s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

La mesura afecta els municipis amb més de 5.000 habitants que tinguin una incidència acumulada igual o superior a 400 casos diagnosticats de Covid per cada 100.000 habitants els últims 7 dies. També afecta alguns pobles o ciutats que, tot i no tenir una situació epidemiològica tan greu, es troben total o parcialment envoltats de municipis amb toc de queda.

Per desplaçar-se mentre duri el confinament nocturn, entre la 1 i les 6 de la matinada, caldrà al·legar una de les excepcions previstes pel govern i presentar un certificat d'autoresponsabilitat.


On es pot trobar el certificat?

El certificat es pot descarregar aquí. El Departament d'Interior n'ha publicat versions en català, castellà i anglès.

Certificat d'autoresponsabilitat by Moderador Noticies Web on Scribd

 


En quins casos està permès desplaçar-se?

Estan permesos una sèrie de desplaçaments de caràcter essencial:

- Assistència sanitària d'urgència i per anar a la farmàcia o al veterinari per raons d'urgència. Està permès sempre que la farmàcia sigui la més propera al domicili.

- Anar a treballar o desplaçaments propis de l'activitat professional. S'hi inclouen els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.

- Tornar al domicili venint d'una de les activitats permeses (activitats culturals i esportives, botigues de conveniència, establiments comercials annexos a gasolineres, serveis de restauració, inclosa la recollida a l'establiment i la prestació de serveis a domicili, i salons de jocs, casinos i sales de bingo).

- Cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables. L'excepció inclou els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l'exterior per al seu benestar emocional o de salut, degudament justificat amb un certificat sanitari.

- També s'hi inclouen els desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d'edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents.

- Actuacions urgents davant d'òrgans judicials.

- Retorn al lloc de residència habitual després d'haver fet alguna de les activitats permeses detallades anteriorment.

- Cura de mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual, entre les 4 i les 6 del matí.

- Causa de força major o altra situació de necessitat justificada


Quines dades s'han de posar al certificat?

El document demana assenyalar el motiu del desplaçament (entre les causes detallades més amunt), l'adreça d'origen, la de destí i el nom, DNI i signatura de la persona interessada. L'ha d'omplir la persona que vulgui fer el desplaçament.

 

Està permès anar en cotxe?

Sí, durant l'horari de restricció de la mobilitat es permet la circulació de vehicles per als desplaçaments recollits a les excepcions.


Tothom l'ha de portar?

Tal com es va fer en el primer toc de queda, no és obligatori però recomanable. Portar-lo facilita poder justificar el desplaçament si ens trobem els Mossos o la Policia Local.


Qui me'l pot demanar?

Només poden demanar que justifiquis el teu desplaçament els Mossos o les policies locals, que fan els controls, si no hi ha cap canvi respecte a l'anterior toc de queda.


Puc travessar un municipi amb toc de queda?

Sí, es pot circular per carreteres que transcorrin el territori de municipis amb toc de queda sempre que el desplaçament tingui origen i destí en localitats on no hi hagi confinament nocturn. La circulació està sempre permesa per al transport de mercaderies.
 

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut