Barcelona

Com evitar més patiment als nens víctimes d'abusos sexuals, segons Save the Children

L'ONG reclama que els diferents serveis encarregats de tractar els casos d'abusos sexuals a menors es coordinin en un sol lloc

RedaccióActualitzat

L'ONG Save The Children, dedicada a promoure polítiques favorables a la infància, ha presentat aquest dimarts a Barcelona la proposta de crear Cases d'Infants per tractar els casos d'abusos sexuals.

L'objectiu és evitar que els nens que en són víctimes hagin de ser interrogats fins a vuit vegades pels quatre serveis diferents que s'encarreguen d'aquests casos: la policia, la sanitat, els jutjats i els serveis de protecció.

La proposta és que tots intervinguin de manera coordinada en un mateix lloc, pensat per acollir els nens i fer-los el tràngol tan fàcil com sigui possible: les Barnahus o Cases d'Infants.

 

Aquest model, creat als Estats Units els anys 80 i que el 1998 es va implantar a Europa per primera vegada, a Islàndia, permet que els nens víctimes d'abusos sexuals declarin una sola vegada.

Notícia relacionada: La meitat de les víctimes d'abusos sexuals a Catalunya són menors


Una sola declaració

Els responsables dels diferents serveis veuen i senten la declaració en una altra habitació i també es grava perquè quedi com a prova forense d'ús judicial, de manera que també s'estalvia a la víctima haver de declarar durant el judici.

L'ONG proposa el model desenvolupat a Islàndia i a altres països nòrdics. En la presentació d'aquest dimarts a Barcelona ha destacat que el principal avantatge és que s'evita que els nens hagin de reviure l'experiència traumàtica moltes vegades:

 

Notícia relacionada - La campanya de Save de Children contra l'abús infantil: "Va ser una mort en vida"​

Més denúncies i més condemnes

Però hi ha un segon avantatge, tan o més important: l'experiència en altres països mostra que els processos judicials tenen més possibilitats d'èxit: a Islàndia calculen que s'ha triplicat el nombre de casos en què s'ha acusat judicialment l'agressor.

A Catalunya, en canvi, 7 de cada 10 casos d'abusos sexuals denunciats no arriben a judici per falta de proves. Save the Children atribueix aquesta dada a la descoordinació amb què han actuat fins ara els serveis responsables.


Les "sales Gesell", una alternativa

Una alternativa similar però menys ambiciosa s'està implantant a jutjats de moltes comunitats autònomes espanyoles, com les Canàries, Madrid, Andalusia i La Rioja.

L'anomenen "sala Gesell", i es tracta d'una sala decorada i moblada pensant en els nens per interrogar-los de la manera menys traumàtica possible per un o dos professionals. La declaració també es grava i la veuen la resta de professionals en una habitació del costat.


Save the Children, gairebé centenària

Save the Children és una ONG que està a punt de complir 100 anys: va néixer el 2019 a Londres per millorar la vida dels nens europeus després de la primera guerra mundial.

La seva fundadora, Englantyne Jebb, pocs anys després va redactar una Declaració dels Drets dels Nens que el 1924 va fer seva la Societat de Nacions, la precursora de l'ONU.

Actualment, Save the Children està implantada a 30 països, amb organitzacions independents que treballen a 120 països d'arreu del món.

ARXIVAT A:
Agressió sexualMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut