Com estalviar en la factura de la llum: 8 consells per optimitzar l'energia a casa

Amb el preu de l'electricitat que no para de pujar des de l'estiu, hi ha petits gestos a casa que ens poden ajudar a pagar menys en la factura

Esther OrtegaActualitzat

Amb la factura de la llum enfilant-se sense aturador -l'electricitat s'ha encarit un 62,8% aquest any, segons les dades de l'IPC d'aquest octubre-, val la pena fixar-se en alguns hàbits per optimitzar l'energia i estalviar a finals de mes:


1. Contracta només la potència que facis servir

I com ho pots saber? Ho pots consultar a la teva factura. Has de saber que si el diferencial -el que abans anomenàvem ploms- no et salta mai, segur que tens més potència contractada de la que fas servir.

Si el diferencial no et salta mai, tens massa potència contractada
Si el diferencial no et salta mai, tens massa potència contractada(EFE)

2. Apaga els aparells que no fas servir abans d'anar a dormir

La televisió, els routers o els aires condicionats també consumeixen quan estan en standby. Tenir cura d'apagar-los quan no els fem servir pot ajudar a estalviar al voltant d'un 15% en la llum a l'any. Això poden ser uns 100 euros anuals.


3. Desendolla el carregador del mòbil

La majoria tenim un carregador de mòbil a la tauleta sempre endollat. Mentre no tinguem el telèfon carregant-se, també consumeix energia. Per tant, desendollar-lo quna no el fem servir també estalvia.


4. Millor bombetes led que tradicionals

Tot i que substituir les bombetes incandescents de casa per leds suposa una despesa inicial, a la llarga es veu compensat en la factura de la llum. Consumeixen entre 5 i 10 vegades menys que una bombeta de tota la vida. Ens podem estalviar ente 40 i 50 euros a l'any.

Substituir les bombetes per leds també és una mesura d'estalvi
Substituir les bombetes per leds també és una mesura d'estalvi

5. La nevera i el congelador, ben nets

Pot fer mandra, però preocupar-se de no acumular gel al congelador o pols darerre la nevera també ens ajudarà a estalviar. Si la nevera està neta, el compressor treballa en menys rendiment i, per tant, hi ha menys consum.


6. Renta la roba amb aigua freda

També ens ajudarà posar les rentadores amb aigua freda. Així consumirà un 85% menys que amb temperatura.

Rentar la roba amb aigua freda també ajuda a gastar menys llum
Rentar la roba amb aigua freda també ajuda a gastar menys llum (Pixabay)

7. Purga els radiadors

Tenir la precaució de purgar els radiadors de casa abans que arribi el fred i els comencem a fer servir és també una mesura d'estalvi. Gastaran menys energia si, a més, no els tapes, ni amb mobles ni amb altres objectes.


8. La calefacció, a 21º 

A l'hivern no cal anar amb màniga curta per casa. Millor deixar-se el jersei posat i regular amb responsabilitat la temperatura de la calefacció. 21º és l'òptima.

 

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut