Com estalvia energia Europa: aigua freda, monuments apagats i límits de temperatura

Cada estat de la UE és responsable de dissenyar el seu propi pla d'estalvi energètic, però molts països encara estan enllestint les mesures

Actualitzat

Els països de la Unió Europea han aprovat reduir voluntàriament el consum de gas un 15% fins a la primavera. El reglament adoptat preveu excepcions per a diversos estats, un fet que permet a Espanya i Portugal limitar la reducció al 7%.

Brussel·les espera que cada estat membre de la UE tingui preparat un pla d'emergència abans de finals de setembre. El govern espanyol ha aprovat el decret d'estalvi energètic amb mesures que entren en vigor aquesta setmana, però encara ha de definir com reduir el consum de les grans empreses i indústries.

Cada estat membre és responsable de dissenyar el seu propi pla d'estalvi energètic. Molts països encara estan enllestint les mesures que volen implementar. Entre les que sí que s'han anunciat, predominen les recomanacions, les normatives locals i els plans d'estalvi de l'administració pública. Per ara, les mesures coincideixen en una cosa: no entren en l'esfera del consumidor domèstic.

França

El govern francès encara ha d'anunciar el pla definitiu per reduir el consum en un 10%. Mentrestant, alguns ajuntaments, com el de París, exigeixen als comerços tancar les portes per conservar l'aire condicionat, una mesura que el govern vol ampliar a tot el país.

En comptes del terme "estalvi", el govern francès parla de "sobrietat energètica". Als edificis públics s'ha fixat un topall de 19 ºC per a la calefacció i 26 ºC per a l'aire condicionat.

D'altra banda, les grans cadenes de supermercats s'han posat d'acord per reduir la il·luminació. De fet, ja hi ha reglaments que prohibeixen llums encesos en edificis i comerços entre la una i les sis de la matinada.

Entrada d'un supermercat a Saint-Herblain, a França
Entrada d'un supermercat a Saint-Herblain, a França (Reuters / Stephane Mahe)

Alemanya

A l'espera de tenir enllestit el pla estatal, a Alemanya moltes grans ciutats han començat a prendre mesures. A Berlín, per exemple, uns 200 monuments i edificis emblemàtics fa dies que deixen d'estar il·luminats quan es pon el sol. Es tracta, per exemple, de la Columna de la Victòria, la catedral, el castell de Charlottenburg, l'Ajuntament o l'estàtua de Frederic el Gran.

En una altra gran ciutat alemanya, Hannover, no només s'apaga la il·luminació de l'Ajuntament i els museus principals, sinó que també s'ha decidit que a les dutxes de gimnasos, piscines o pavellons esportius només hi hagi aigua freda.

A Alemanya, però, el veritable maldecap arribarà si cal racionar el gas a la gran indústria en cas que Rússia tanqui més l'aixeta. Abans de la invasió d'Ucraïna, Alemanya comprava a Rússia el 55% del gas que consumia.

La Columna de la Victòria de Berlín, a les fosques aquest cap de setmana
La Columna de la Victòria de Berlín, a les fosques aquest cap de setmana (Reuters / Lisi Niesner)

Itàlia

Itàlia va ser un dels primers països a introduir límits a la calefacció i l'aire condicionat. A l'abril, el Parlament va aprovar l'anomenada "operació termòstat", un conjunt de mesures per contenir el preu de l'energia.

La principal mesura era la limitació de la temperatura als edificis i dependències estatals a 19 ºC a l'hivern i 27 ºC a l'estiu, amb la possibilitat d'una variació de dos graus. Les mesures van entrar en vigor l'1 de maig del 2022 i s'aplicaran fins al 31 de març del 2023.

Itàlia, que des de fa mesos du a la pràctica una estratègia per reduir la dependència del gas estranger, ha aprovat diverses mesures amb un cost total de 8.000 milions.

Dues persones surten d'una oficina bancària a Roma
Dues persones surten d'una oficina bancària a Roma (Reuters / Max Rossi)

Grècia

Grècia també ha anunciat un pla de contingència de cara a l'hivern. Entre les mesures aprovades per l'executiu d'Atenes hi ha mantenir la temperatura dels edificis i oficines públics a 27 ºC a l'estiu i a 19 ºC a l'hivern.

A més, el govern demana que, quan no hi hagi treballadors, els aparells de refrigeració i calefacció i els ordinadors i altres aparells informàtics estiguin apagats.

Un home dona aigua a diverses persones en un refugi climàtic d'Atenes
Un home dona aigua a diverses persones en un refugi climàtic d'Atenes (Reuters / Louiza Vradi)

Portugal

El pla d'estalvi energètic que està enllestint el govern portuguès inclou una "limitació del consum d'energia" als edificis de l'administració pública.

A més, el govern ha engegat una campanya de "sensibilització general" perquè empreses i famílies rebaixin el consum d'energia.

Una cambrera treballant en un restaurant de Lisboa
Una cambrera treballant en un restaurant de Lisboa (Reuters / Pedro Nunes)

Irlanda

L'Autoritat d'Energia Sostenible d'Irlanda aconsella als ciutadans diverses accions per reduir el consum energètic. Entre les recomanacions hi ha reduir 1 ºC la temperatura del termòstat, no encendre els llums quan no sigui estrictament necessari o fer servir amb sensatesa electrodomèstics com l'assecadora i la rentadora, i també utilitzar amb seny la dutxa.

A més, el govern irlandès també ha aprovat mesures per garantir el subministrament d'energia i reduir l'impacte de l'augment de preus a les llars.

Protesta contra els preus dels carburants a Irlanda
Protesta contra els preus dels carburants a Irlanda (Europa Press / Niall Carson)
ARXIVAT A:
EnergiaFrançaAlemanyaItàliaGrècia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut