Com es veurà la caiguda de l'estació espacial xinesa Tiangong 1

L'estació xinesa Tiangong 1 passa tres cops sobre Catalunya a l'hora prevista de la reentrada

Tomàs MolinaActualitzat

Les imatges corresponents a la reentrada a l'atmosfera de la sonda espacial japonesa Hayabusa del 2010.

Tot i que pronosticar el moment exacte de la caiguda de l'estació espacial xinesa Tiangong 1 és molt difícil, les diverses agències i companyies d'aeronàutica ofereixen una finestra en què és més probable que es produeixi efectivament la reentrada final i la possible caiguda a terra d'algunes restes de l'estació.

L'Agència Espacial Europea pronostica la reentrada entre el vespre de diumenge 1 d'abril i el matí del dia 2. Aerospace pronostica la reentrada en una finestra de 164 hores al voltant de les 02.00 de dilluns 2 d'abril.

Tots els pronòstics posen, com a possible, la matinada i el matí de diumenge dia 1 d'abril, quan l'estació Tiangong 1 passarà justament sobre Catalunya en tres ocasions.

El primer pas de diumenge, a les 06.45, calculat sobre Barcelona, serà encara amb el cel molt fosc, just abans del crepuscle (el Sol surt a les 07.35). Si el Tiangong entrés a l'atmosfera a aquesta hora, es veuria com la imatge de l'Hayabusa que il·lustra aquesta notícia.

Qui vulgui observar el pas, cal que miri cap a la Lluna, a les 06.47 apareixerà una llumeta al costat de Júpiter (l'estrella que més brillarà al cel a aquella zona) que travessarà el cel fins a desaparèixer un parell de minuts més tard per on estarà sortint el Sol.

Els següents dos passos previstos sobre Catalunya es produiran a les 08.17 i a les 9.49, serà de dia i ja no es veurà res, excepte que en aquell moment l'estació estigui ja per sota dels 120 quilòmetres d'alçada i comenci a destruir-se i cremar-se.

En aquesta circumstància, el que es veuria al cel seria una cosa semblant a aquesta:

Qui vulgui estar atent a aquesta possibilitat ha de mirar, a les 08.17 cap a l'oest, i en els següents tres minuts vigilar la línia que passa pel cel sobre el nostre cap i fins al Sol.

El tercer pas serà molt semblant, i també invisible, excepte que es produeixi la caiguda, a les 09.49, una altra vegada caldrà estar atent a aquesta hora mirant a ponent i seguir la línia que passa sobre el nostre cap fins al Sol en els següents tres minuts.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut