Irak

Com es recupera un nen del trauma de créixer sota Estat Islàmic?

RedaccióActualitzat

A Síria i a l'Iraq, molts nens i nenes han crescut en zona de guerra i han estat educats per ser la nova generació d'Estat Islàmic. No hi ha xifres oficials, però l'UNICEF parla de milers de casos.

Són menors d'entre 3 i 18 anys a qui ser infants no els va salvar de convertir-se en presoners d'Estat Islàmic. El califat ha caigut i molts han pogut fugir d'un malson de maltractaments, abusos i violència. Però el seu nou entorn no els ajuda a passar pagina.

 

 

UNICEF alerta que milers de nens que han escapat d'Estat Islàmic no han pogut tornar a casa, sinó que estan en camps de refugiats massificats. I en la majoria de casos els cuiden familiars llunyans o coneguts. Perquè els seus pares i mares continuen desapareguts o els han assassinat.

Molts són fills de famílies jazidites, segrestats i separats de ben petits de les seves famílies.

 

 

Els nens, entrenats per ser soldats o immolar-se per la causa de l'organització jihadista. Les nenes, obligades a ser esclaves sexuals o a casar-se amb els extremistes i donar-los fills. Molts d'ells no han conegut una altra realitat que aquest terror i han perdut la infantesa sota les bombes i la dictadura del terror.

En alguns camps de refugiats ja comencen a tractar aquests menors que havien de ser la nova generació d'Estat Islàmic dels traumes d'anys de guerra i maltractaments.

 

 

Hoshyar Khodeida, professor a un camp de refugiats a l'Iraq explica que Estat Islàmic ha entrenat aquests nens per "matar, a assassinar, a violar" Ara aquests mestres comencen el curs intentant instruir aquests menors en l'amor i la humanitat i explicant-los que hi ha pluralitat de religions.

A les parets dels camps de refugiats, els dibuixos dels més petits són una mostra de l'horror que han viscut i de les escenes de violència i terror que els seus ulls han presenciat tots aquests anys.

 

 

 

Fer que aquests joves sense infància tornin a ser nens és el gran repte dels voluntaris i docents d'organitzacions humanitaries. Un repte educatiu i psicològic que es troba a més, en el cas de les noies, amb l'estigma d'haver estat víctimes d'abusos sexuals.

 

 

La rehabilitació d'aquests nens i nenes no és fàcil, tenen la violència molt interioritzada. Els voluntaris expliquen casos de menors que els porten després de protagonitzar escenes de violència extrema contra ells mateixos o contra les seves famílies.

Aconseguir que aquests nens i nenes tornin a jugar com pertoca a la seva edat serà qüestió de temps i de dedicar-hi recursos per ensenyar-los que una altra realitat és possible.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut