Com és i quin cost té el pla europeu per deixar de dependre del gas rus

La Comissió Europea aposta per buscar altres països proveïdors, reduir el consum d'energia i accelerar la transició cap a les renovables, amb un cost extra de 210.000 milions d'euros fins al 2027

Actualitzat

La guerra a Ucraïna està empenyent Europa a fer una transició accelerada cap a les renovables i a buscar altres proveïdors --com Qatar o els Estats Units--. Desenganxar-se del gas i del petroli rus costarà 210.000 milions d'euros extres els pròxims 5 anys, fins al 2027.

Són les estimacions de la Comissió Europea, que ja ha posat deures als 27 per accedir a aquests fons. La majoria dels recursos vindran del fons europeus de recuperació, en forma de crèdits per als estats membres.

Fins a 2.000 milions es destinaran a construir infraestructures petrolieres als països més dependents, com Hongria, Eslovàquia o Txèquia. Són els que actualment bloquegen l'embargament del cru rus.


Plaques solars obligatòries en edificis públics

Brussel·les demana als països que els presentin els plans d'estalvi energètic per tenir accés a les ajudes. D'entrada, eleva l'objectiu de quota de renovables del 40% fins al 45% per a l'any 2030.

També demana als estats que obliguin a instal·lar plaques solars als terrats de determinats edificis: serà obligatori a tots els edificis públics i comercials d'aquí a 3 anys i també als edificis residencials de nova construcció, d'aquí a 7.

També proposen impulsar el biometà i l'hidrogen net, en la línia del que va apuntar la presidenta de la comissió fa uns dies a Barcelona. Els estats hauran de tenir els plans d'estalvi preparats de cara a l'hivern vinent per si falta gas.

A més, s'aposta per intervenir de manera extraordinària per limitar el preu del gas als 27 països membres en cas que Moscou decideixi tallar-ne el subministrament.

Diversificació i responsabilitat

A més, conscients que la transformació no serà immediata, es diversificaran les fonts de gas, petroli i carbó. S'importaran, bàsicament, dels Estats Units, Algèria i altres països del Pròxim Orient, sobretot per fer arribar gas natural liquat. I per fer-lo córrer per tot Europa, gasoductes com el Midcat podrien ser claus.

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha demanat també als ciutadans canviar els hàbits, és a dir, estalviar per reduir la demanda de gas i petroli en un 5%.

Amb tot, creu que deixar de dependre de Rússia ajudarà a estalviar 100.000 milions d'euros anuals.

Part del cost extra de tot aquest pla es cobrirà venent més drets d'emissió a la indústria. Amb això es podrien recaptar uns 20.000 milions d'euros addicionals, però amb un risc: si hi ha més drets d'emissió al mercat, contaminar podria sortir més barat.

 

ARXIVAT A:
EnergiaRússiaComissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut