L'euro ha perdut pistonada i això té conseqüències en el dia a dia (Pexels)

Com ens afecta la butxaca la caiguda lliure de l'euro, que ja val gairebé com un dòlar

Les matèries primeres bàsiques com el petroli i el gas natural liquat surten més cares, mentre que als americans els surt més a compte viatjar a Europa

Jordi Martínez Pallejà

L'euro s'ha enfonsat aquest dimarts als nivells de fa 20 anys, quan va entrar en circulació, i frega la paritat amb el dòlar. La cotització ha baixat dels 1,03 dòlars. La divisa europea baixa perquè els inversors tenen por d'una recessió un cop repassades les últimes dades d'activitat econòmica, que mostren signes de feblesa a la zona euro.

Un altre factor que els analistes valoren és la lentitud del Banc Central Europeu a l'hora d'apujar dels tipus d'interès per intentar frenar una altíssima inflació del 8,6%. Recordem que encara estan al 0% i que a finals de juliol l'increment serà de tan sols un quart de punt per situar-se en el 0,25%.

Els inversors, en canvi, tenen en compte la celeritat que ha tingut la Reserva Federal en la qüestió dels tipus, als Estats Units ja estan entre l'1,5% i l'1,75%, i prefereixen refugiar-se en el dòlar. I un altre factor favorable a aquesta divisa: tradicionalment actua de valor refugi en moments de tensió geopolítica com l'actual.


Les conseqüències d'un euro feble

I com es nota en el dia a dia si l'euro perd pistonada amb el dòlar? Per començar, les matèries primeres bàsiques com el petroli i el gas natural liquat surten més cares, ja que cotitzen en mercats on la divisa nord-americana és la moneda de canvi. Cada cop es paguen més euros pel mateix barril de petroli o pel mateix metre cúbic de gas. I això pot suposar més endeutament dels Estats i de les empreses. Un endeutament, a més, a tipus d'interès creixents. Perill.

Una altra conseqüència negativa d'un euro feble la pateix el turista que viatja als Estats Units o a aquells països on es comercia amb el dòlar. Allà podrà consumir molt menys que fa un any, quan l'euro cotitzava a 1,18 dòlars.

A la inversa, als nord-americans els resultarà molt més atractiu aterrar a Europa per fer turisme en l'actual situació. És la cara positiva d'aquest escenari, de la qual es pot beneficiar el sector turístic si la tendència euro-dòlar es manté.


Més exportacions, però menys negoci

A escala macroeconòmica, les exportacions europees són més barates amb un euro feble i, per tant, els països més actius poden guanyar quota de mercat. Però, per contra, les importacions en dòlars s'encareixen.

Segons els experts, a curt termini el valor de les exportacions acaba disminuint i el balanç comercial final és negatiu. És a dir, el volum de béns venuts a l'exterior no compensa les importacions pagades a preus elevats.

Però diuen els economistes que a mitjà termini la tendència es pot invertir i ser positiva, ja que el consumidor, i també les empreses, poden acabar comprant el producte europeu en ser més econòmic sempre que la qualitat sigui similar. I això vol dir reactivació industrial i comercial, la millor notícia davant una possible recessió que la majoria d'experts dona per segura ara mateix en molts països europeus abans que acabi l'any.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEstats UnitsEmpresa
Anar al contingut