Com han vist els mitjans amb seu a Madrid la declaració de Junqueras i Forn al Suprem

Junqueras va "retorçar la realitat" amb un "míting" o un "monòleg de l'home bo", mentre que Forn "va seguir el joc" al fiscal

Josep Maria CampsActualitzat

Els principals mitjans amb seu a Madrid han fet titulars força diferents sobre les declaracions d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn d'aquest dijous al judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

Si ens fixem només en les cròniques, sense tenir en compte els articles d'opinió, la majoria de mitjans han remarcat les diferències entre els relats d'un i altre, i també en les estratègies de defensa: el diari ABC ha titulat dient que "Els primers interrogatoris del "procés" evidencien les divergències en la defensa dels encausats".


"Una voluminosa carpeta"

El periodista d'aquest diari s'ha fixat que Junqueras va declarar sense fer servir cap mena de document, mentre que Forn portava "una voluminosa carpeta" plena de papers. 

Evidentment, la diferència més gran que tots els mitjans han destacat és que l'exvicepresident només va respondre les preguntes del seu advocat, mentre que l'exconseller d'Interior va sotmetre's a l'interrogatori tant de la Fiscalia com de l'Advocacia de l'Estat.

On l'ABC ha evidenciat més aquest punt de vista és a la portada de l'edició en paper, ocupada totalment pels dos polítics catalans empresonats, i amb un titular amb més intenció que el de la notícia: "L'independentisme també es trenca davant dels jutges":

 

"El monòleg de l'home bo"

Més asèptic, el diari El País ha titulat una de les cròniques de la declaració de Junqueras dient que "va rebutjar contestar al fiscal per estar en un 'judici polític''.

L'altra porta un títular més literari i amb més intenció: "El monòleg de l'home bo", i assegura que la seva declaració va ser la d'un "home decent destinat a passar a la història com un heroi o un sant".


"Un estira-i-arronsa apassionant"

La declaració de Joaquim Forn està inclosa en aquesta crònica, i s'hi destaca que aquest "va seguir el joc" al fiscal Fidel Cadena:

"Va ser un estira-i-arronsa apassionant. En la simple declaració de Forn hi ha el reconeixement al tribunal, però això no treu que s'hagi defensat amb ungles i dents."

A la portada, però, el judici està relegat a una columna curta al costat d'una fotografia dels reis, de visita al Marroc, i amb el titular que "Junqueras rebutja el delicte de rebel·lió: 'Mai vam avalar la violència'."

 

 

"Retorçar la realitat"

El Mundo, en canvi, ho explica en dues cròniques amb titulars amb molta més intencionalitat: "Així va retorçar Oriol Junqueras la realitat per negar la violència i culpar l'Estat" i "Forn desmunta la soflama de Junqueras: 'El referèndum no era legal"

Aquest diari dedica l'editorial a qualificar la declaració de Junqueras de "míting polític", cosa que l'editorialista considera que és "la pitjor defensa". 

A la portada destaquen la crònica dedicada a Joaquim Forn, també al costat d'una fotografia de la visita dels reis al Marroc:

 

 

"Junqueras culpa 'una cadira buida''

El diari La Razón, per la seva banda, ha destacat la "cadira buida" a la qual es va referir Junqueras en la seva declaració i assegura que "qualsevol diria que aquest parlava des de la tribuna del Parlament" de Catalunya. 

Aquest diari ha destacat la notícia a la portada, amb una fotografia de l'exvicepresident acusat de rebel·lió declarant, i qualificant també la seva declaració de "míting del 'pres polític' Junqueras":

 

 

"Forn renega de la independència"

Entre els mitjans audiovisuals, el més contundent és el titular dels informatius de Telecinco: asseguren que "Forn va renegar de la independència i va dir que no es va votar res perquè l'1-O era il·legal".

La crònica en format digital d'aquest mitjà comença destacant que en la declaració de Forn no hi va haver "ni rastre de llaços grocs, i gairebé ni rastre d'independència" i es fa un exhaustiu repàs a la seva declaració. 

Pel que fa a la d'Oriol Junqueras, es limita a dir que al començament es va definir com a pres polític i que es va negar a "contestar a la Fiscalia i a l'acusació de Vox". Afegeix que la declaració va durar 2 hores i que va negar haver fomentat la violència.

 

 

"Res del que hem fet és delicte"

La versió digital de la cadena principal de l'altre gran grup privat audiovisual del país, Antena 3, ha fet un relat menys interpretatiu: ha destacat que Junqueras va negar haver comès cap delicte, i que Forn va acusar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil d'haver desatès les seves peticions d'ajuda durant l'1-O.

També remarca que el llavors conseller d'Interior va negar haver ordenat als Mossos que permetessin el referèndum:

 

"Estic en un judici polític i se'm jutja per les meves idees"

L'altra cadena d'aquest grup, la Sexta, especialitzada en informació política, també ha fet una exposició poc valorativa de la declaració de Junqueras i Forn.

De Junqueras han remarcat la seva reivindicació principal: "Estic en un judici polític i se'm jutja per les meves idees":

 

"Junqueras presenta la seva candidatura al martiri"

Entre els digitals, un dels més contundents i durs amb els acusats és El Español: Titulen que "Forn nega valor a la DUI i diu que els Mossos van complir "fil per randa" l'ordre d'impedir l'1-O.

Pel que fa a Junqueras, afirma que es va dedicar a presentar "la seva candidatura al martiri", i ho il·lustra amb una caricatura que ridiculitza l'acusat:

 

"Junqueras renuncia a defensar-se"

Un altre dels principals digitals españols, eldiario.es, assegura que Junqueras va dedicar la seva declaració no per defensar-se, sinó per "erigir-se en autèntic líder de l'independentisme":

 

ARXIVAT A:
Judici procésOriol JunquerasJoaquim Forn
Anar al contingut