Dues persones, aquest matí, en una terrassa de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

Com començàvem la desescalada al juny i com estem ara: hi ha 8 cops més ingressats

L'aixecament de restriccions després del primer confinament es va fer amb xifres de Covid molt més positives

RedaccióActualitzat

Catalunya ha començat aquest dilluns l'esperada desescalada posterior a la segona onada de Covid-19. L'aixecament d'algunes de les restriccions establertes per frenar l'expansió del coronavirus, però, arriba quan la situació de la pandèmia encara és força pitjor que fa cinc mesos, quan es va posar en marxa la primera desescalada.

Ja hi ha veus que alerten que aquesta segona desescalada s'està fent massa de pressa.

El 25 de juny, dia que va començar la reobertura de l'estiu, les xifres sobre l'evolució de la pandèmia eren molt diferents: hi havia un centenar de contagis diaris, una xifra molt diferent dels més de 1.700 dels últims dies, amb alts i baixos.

 

 


La bona notícia és que aquest dilluns han baixat força i se n'han declarat 754. Cal veure si aquesta tendència es manté.

Pel que fa als pacients de Covid ingressats als hospitals, n'hi havia 247. Ara en són més de vuit vegades més: 2.117.

 

 


L'ocupació de les UCI també és clarament superior al juny: aleshores hi havia 70 pacients de Covid crítics, que ara en són 514, més de set vegades més.

Pel que fa a les víctimes mortals, a l'inici de la primera desescalada es comptaven unes tres defuncions diàries a causa del coronavirus, lluny de les més de 50 morts diàries notificades la setmana passada.

Des del principi de la pandèmia, a Catalunya hi ha hagut 331.412 contagis confirmats de Covid-19, que ja han causat la mort de 15.542 persones.

 

 


De tots els indicadors epidemiològics, ara per ara només n'hi ha un que està en uns nivells desitjables: la velocitat de reproducció, que es manté per sota de l'1 des de fa més de dues setmanes.

Aquest dilluns, tot i pujar una centèsima, l'Rt és de 0,78. Cada cent persones amb la Covid-19 en contagien, de mitjana, 78.

 

 


El descens, més lent que l'ascens

Les dades mostren, a més, que la baixada de la propagació de la pandèmia és força més lenta que la pujada, que va començar el 12 de juliol, quan es van superar els 100 punts de risc de rebrot, llindar del risc alt.

 

 


Aquest dilluns, l'índex de creixement potencial de l'epidèmia (EPG), com també es coneix el risc de rebrot, ha baixat per primera vegada en setmanes per sota dels 300 punts.

S'ha situat en els 293, lluny dels 1.046 assolits ara fa un mes exacte, el 23 d'octubre.

 

 


També continuen millorant la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants, que és de 400,50, i la positivitat, el percentatge de persones que donen positiu després de fer-se proves PCR i testos d'antígens, que ha baixat fins al 7,22%.


"Potser va ser massa ràpida"

A l'hora de comparar la situació de finals de juny amb la de finals de novembre cal tenir en compte, també, que en la primera desescalada entràvem a l'estiu, amb temperatures més càlides, que no afavorien el virus, i la majoria d'activitats es feien a l'aire lliure, cosa que fa més difícil la transmissió.

Ara, en canvi, som a les portes de l'hivern i amb uns indicadors que, tot i que fa setmanes que van a la baixa, són força més alts.

Fa quinze dies, Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president, va admetre, en declaracions a Catalunya Ràdio, que la desescalada de la primera onada "potser va ser massa ràpida".

Cal veure si la represa de la vida social que comportarà aquesta segona desescalada afectarà o no la tendència a la baixa de la propagació de la pandèmia que es manté en les últimes setmanes.

 

Un home llegeix el diari, aquest matí, en una terrassa de Barcelona (EFE / Andreu Dalmau)


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha tornat a remarcar, aquest primer dia d'aixecament de restriccions, la importància de la responsabilitat individual, entesa també com un comportament solidari, perquè això no passi.

"Estem en posició d'haver aconseguit parar la segona onada, tombar la corba i baixar", ha defensat. I cal aconseguir que "la reobertura progressiva no ens alteri aquesta baixada".

Per això, ha afegit, "necessitem la solidaritat i la responsabilitat de tothom per no deixar que el virus es transmeti i tornem a créixer, i també envers als sectors afectats, perquè puguin continuar fent la seva activitat".

Dins de la lluita contra la Covid, d'altra banda, el Departament de Salut ha avançat aquest dilluns que ja està treballant en el pla per immunitzar la població i que al gener preveu vacunar 175.000 persones, que estarien immunitzades al març.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut