Els algoritmes decideixen quins repartidors són més fiables i automàticament deixen de sol·licitar enviaments als que acumulen paràmetres més dolents

Com Amazon utilitza algoritmes per acomiadar treballadors amb correus automatitzats

La monitorització dels repartidors permet avaluar el seu rendiment i acomiadar-los automàticament, segons la denúncia d'una quinzena de treballadors autònoms que recull la revista econòmica Bloomberg

RedaccióActualitzat

La robotització dels llocs de treball sembla que ha fet un pas més a la multinacional Amazon. Extreballadors als Estats Units afirmen haver estat acomiadats de l'empresa després de rebre un correu automatitzat, generat per uns algoritmes que van decidir que no feien la feina correctament.  

Segons explica la revista econòmica Bloomberg, un repartidor d'Arizona, Stephen Normandin, de 63 anys, va ser acomiadat per la interpretació que van fer els sistemes de monitoratge del seu rendiment laboral.

En concret, denuncia que es va assabentar del seu acomiadament amb correus electrònics generats automàticament per la companyia, que no van tenir en compte causes que estaven fora del control del repartidor.

Normandin treballava a la divisió de paqueteria Flex, un servei que fa servir repartidors autònoms per portar comandes que no s'han lliurat a temps durant el repartiment habitual. Els conductors han d'acceptar la monitorització dels seus moviments amb el sistema d'Amazon, a canvi d'un sou de 25 dòlars a l'hora. A nivell mundial, l'empresa disposa d'uns 4 milions de conductors, dels quals 2,9 milions són als Estats Units.

Assegura que havia de lliurar uns productes dins un complex d'apartaments que tenien l'accés tancat. No els va poder entregar i l'algoritme va començar a prendre nota, es va acumular al seu expedient i al cap d'uns dies va rebre un correu on li comunicaven que estava acomiadat.

"Soc de la vella escola i a cada feina dono de mi el 110%. Parlem de la meva reputació, diuen que no vaig fer la feina quan sé que la vaig fer", lamenta. Quan va voler reclamar les causes del seu acomiadament, Normandin va rebre una resposta molt genèrica escrita pel mateix sistema. Tampoc tenia altres adreces de recursos humans a qui dirigir-se.
 


La robotització dels recursos humans

La informació obtinguda de la monitorització permet avaluar el rendiment dels treballadors, detectar on fallen els enviaments, i com poden ser millorats. S'analitza el temps que han trigat a completar la ruta segons els càlculs de la màquina o, fins i tot, de quina manera han lliurat el paquet.

A partir d'aquesta informació, els algoritmes decideixen quins repartidors són més fiables, i automàticament deixen de sol·licitar enviaments als que acumulen paràmetres més dolents.

Això implica que no hi ha supervisió humana en la presa de decisions sobre la contractació. I pot acabar en acomiadaments injustificats, com els que denuncien 4 de 15 repartidors entrevistats a Blooomberg.

En un comunicat, la portaveu d'Amazon Flex, Kate Kudrna, va qualificar d'anecdòtiques les afirmacions d'acomiadament improcedent dels treballadors i va dir que no representen l'experiència de la gran majoria dels conductors de Flex.

Amazon ja és una de les companyies punteres en l'automatització, amb robots intel·ligents que treballen als magatzems movent paquets i realitzant comandes amb molta rapidesa i precisió.

Ara, l'ús d'aquests sistemes s'ha expandit a recursos humans, amb l'ús de programes per gestionar treballadors tant en centres de distribució com en els repartiments, així com a les oficines.

De fet, el director executiu de l'empresa, Jeff Bezos, és un ferm defensor de la robotització: al seu parer, les màquines prenen decisions de manera més ràpida i precisa que les persones, i això es tradueix en abaratiment de costos i avantatges competitius per a Amazon.

El desembre passat, un senador demòcrata, Chris Coons, va presentar al Senat "l'Algorithmic Fairness Act", una llei que asseguri que els algoritmes s'utilitzen de manera equitativa i que els afectats poden recórrer les seves decisions. Fins a dia d'avui, la seva proposta es troba al calaix.

ARXIVAT A:
TecnologiaComerç
Anar al contingut