Bogotà

Colòmbia troba el galió espanyol "San José", enfonsat el 1708

Es tracta d'un dels derelictes més buscats de la història per la llegenda que l'envolta, ja que als seus cellers portava diverses tones de joies, de pedres precioses, d'or i plata, a més de teles i espècies

Actualitzat

El "San José", vaixell insígnia de l'armada espanyola, va ser enfonsat en una batalla contra "The Expedition", una nau pirata anglesa capitanejada per Charles Wager. Era el 7 de juny de 1708 i el "San José" sortia carregat amb tresors de Cartagena d'Índies. Als seus cellers portava diverses tones de joies, de pedres precioses, d'or i plata. A més de teles i espècies.

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va anunciar ahir a les xarxes socials la troballa del galió San José.

 


Es tracta d'un dels derelictes més buscats de la història per la llegenda que l'envolta. La notícia arriba just en el moment en què Colòmbia ha posat en vigor una nova llei per explotar comercialment les restes arqueològiques en què es poden posar a la venda una bona part dels tresors que es trobin.

A Colòmbia, la comunitat científica ha viscut amb frustració l'aprovació d'aquesta llei, per mitjà de la qual es poden contractar empreses i pagar-les en espècies. La comercialització del patrimoni la prohibeix la Convenció de la Unesco i la major part de les legislacions nacionals de països d'Iberoamèrica.

El rescat del tresor del galió "San José" està causant molt soroll. A les objeccions dels arqueòlegs que volen que la història s'estudiï i veuen en el mètode científic l'única possibilitat de rescatar tota la informació que conté aquest important vaixell, se sumen les objeccions legals i morals davant de la probabilitat que els objectius comercials s'anteposin als històrics.

Colòmbia tampoc ha ofert cap informació al govern espanyol sobre la recerca o el projecte que es durà a terme a l'arxipèlag de les Perles, on es troba el galió.

La polèmica de qui i com s'ha de fer el rescat del vaixell està servida. Hi ha molts punts a resoldre per salvaguardar un patrimoni històric que ha d'ajudar a documentar, entre altres coses, què va passar aquell dia de primavera de 1708.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut