Colòmbia

Colòmbia portarà a l'ONU les "amenaces de guerra" de Chávez

El govern de Colòmbia denunciarà les "amenaces de guerra" del president veneçolà, Hugo Chávez, davant el Consell de Seguretat de l'ONU i l'Organització d'Estats Americans. Les relacions entre Colòmbia i Veneçuela travessen un altre període de tensió derivat del conveni militar entre Bogotà i Washington que preveu l'ús de fins a set bases colombianes per les forces d'EUA i que Chávez considera una "amenaça" per a la seguretat regional. Els incidents i tancaments a diversos passos fronterers han estat constants en les últimes setmanes, als quals s'han unit les acusacions de Caracas sobre un suposat espionatge del govern colombià a Veneçuela, l'Equador i Cuba.

Actualitzat
Colòmbia "no ha fet ni farà un sol gest de guerra a la comunitat internacional, menys a països germans", diu un comunicat difós per la Presidència, que afegeix que el govern "manté la seva disposició al diàleg franc" per sortir de la crisi amb Veneçuela. "L'únic interès que ens mou és la superació del narcoterrorisme que durant tants anys ha maltractat els colombians", continua el comunicat del govern, que insisteix a advocar en el conflicte amb el país veí per "les vies de l'enteniment i de les normes del dret internacional". El text afirma finalment que, davant les "amenaces de guerra pronunciades pel govern de Veneçuela, el govern de Colòmbia es proposa anar a l'Organització d'Estats Americans i al Consell de Seguretat de les Nacions Unides".

Chávez, per la seva banda, ha tornat a pujar el to en la crisi amb Colòmbia en parlar de "preparar-se per a la guerra" davant una eventual agressió que, en la seva opinió, podria gestar-se des dels Estats Units contra el seu país.  Al seu programa dominical "Aló, presidente", Chávez va fer una crida als militars i als civils veneçolans a "preparar-se per a la guerra", en un advertiment als governs de Colòmbia i els EUA. "No s'equivoquin, perquè nosaltres estem disposats a tot", va dir el mandatari, que es va dirigir al seu col·lega nord-americà, Barack Obama, per manifestar-li: "No s'equivoqui i ordeni una agressió oberta contra Veneçuela utilitzant Colòmbia".

El govern de Colòmbia "s'ha transferit als Estats Units. És una cosa que s'ha de saber", va dir Chávez. En resposta al conveni militar firmat entre Bogotà i Washington, el president veneçolà va ordenar l'agost passat "congelar" els vincles amb Colòmbia, la qual cosa ha suposat el col·lapse del comerç bilateral.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut