Nova vaga general a Colòmbia, on creixen les protestes contra el govern conservador
Manifestants llançant un artefacte contra una tanqueta de la policia (EFE/Juan Zarama)

Colòmbia se suma a l'agitació social a Llatinoamèrica: segona vaga general en 6 dies

És una aturada contra la rebaixa dels sous i l'augment dels preus que vol aplicar l'executiu de Duque, amb el rerefons de la mort d'un jove durant l'actuació policial

RedaccióActualitzat

Veneçuela, l'Equador, Xile, Bolívia... I ara, Colòmbia. La situació convulsa i les consegüents protestes afecten diversos països de l'Amèrica Llatina. Colòmbia s'ha sumat els últims dies a les revoltes contra el poder i la precarietat econòmica. Aquest dimecres hi ha una nova jornada de vaga general, la segona en sis dies de mobilitzacions. Es fa per protestar contra l'anomenat "paquetazo", unes reformes que vol aplicar el govern conservador d'Iván Duque.

L'última reunió d'aquest dimarts entre el president i els líders sindicals es va acabar sense acord. La mort d'un estudiant en una acció de la policia antidisturbis no ha fet més que ampliar el descontentament. Ara, els joves també demanen el desmantellament d'aquest cos de seguretat especial.

El president Duque proposa el diàleg social per calmar una revolta sense precedents des dels anys 70. Però la seva popularitat està sota mínims, després de només 16 mesos al poder.

Els opositors afirmen que el "paquetazo" inclou rebaixes en els salaris, augment de preus en els serveis bàsics i una reforma del sistema de pensions. Les protestes ciutadanes també mostren un malestar acumulat per les desigualtats socials i l'assassinat de desenes de líders indígenes.
 

El president de la Central Unitària de Treballadors demana que s'aturin "els abusos de l'Estat" 

Diógenes Orjuela, president de la Central Unitària de Treballadors, explica el motiu d'aquesta segona jornada de vaga general en menys d'una setmana:

"No volem ni un mort més! Per això, l'aturada d'aquest dimecres és en homenatge a aquesta víctima i pels abusos de l'Estat, del govern, per la forma que va assumir la repressió en l'aturada de l'altra dia."

 

Recordant Dilan

El cas de Dilan Cruz, de 18 anys, ha commocionat el país. S'ha convertit en símbol de la resistència dels joves. El noi va morir després d'estar tres dies ingressat a l'hospital San Ignacio de Bogotà per les ferides al cap que li va causar la policia quan participava en una marxa pacífica.
 

Estudiants amb una pancarta recordant el jove que va morir després d'una acció policial (EFE/Juan Zarama) 

En diferents zones de la capital hi ha hagut ciutadans que han recordat el jove, que va morir uns dies després de la seva graduació. El punt on hi va haver una concentració més nombrosa és a l'avinguda 19, on va quedar ferit Dilan dissabte passat.

 

 

 

 

Lluny de culpar els excessos policials, des de l'executiu colombià la vicepresidenta, Marta Lucía Ramírez, ha culpat els grups violents dels aldarulls.

"El problema és quan en una societat que pot marxar pacíficament, com ho van fer centenars de milers de colombians, hi ha uns pocs que inciten a l'agressivitat, a la violència. I quan hi ha violència, sempre, en tots els països del món, hi ha d'haver una força política que ha de contenir la violència."

 

La vicepresidenta colombiana culpa una minoria violenta dels aldarulls 


Nous enfrontaments entre manifestants i policia
 

La policia dispara gasos lacrimògens contra els manifestants (Reuters/Carlos Jasso) 

La indignació entre els colombians s'ha accentuat i ja hi ha hagut nous enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat. A les protestes de base social s'hi afegeix la ràbia dels estudiants per la mort del seu company Dilan Cruz.

Els estudiants ho consideren un crim d'estat i els incidents més violents han passat davant d'una de les universitats de Bogotà, on s'han llançat còctels Molotov i altres objectes contundents. La policia també ha reprimit els manifestants amb gasos lacrimògens i bombes atordidores per buidar les instal·lacions universitàries.

En tot cas, les protestes es multipliquen i cada vegada guanyen més adeptes, no només al carrer, sinó també en els discursos polítics i a les xarxes socials.

ARXIVAT A:
Colòmbia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut