Pla tancat del president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, en l'atenció als mitjans de comunicació el dia 11 de maig de 2018 (horitzo…
Pla tancat del president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, en l'atenció als mitjans de comunicació el dia 11 de maig de 2018 (horitzontal)

Collboni denuncia la manca de construcció d'habitatge públic en el mandat de Colau

ACN Barcelona.-El president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha denunciat que la ciutat es troba en "mínims històrics en producció d'habitatge públic" en un moment en què hi ha "un màxim històric dels preus de lloguer i un màxim històric en la llista d'espera" per aconseguir un pis de lloguer social a la capital catalana. Segons un informe que ha fet públic el PSC, el govern de Colau acaba el mandat amb 700 pisos acabats, tot i que se'n podrien haver fet 5.000. El líder socialista ha afirmat que aquestes polítiques d'habitatge "condemnen a tota una generació de classe mitjana treballadora a abandonar la ciutat" i ha criticat que els "prejudicis ideològics" van portar al govern local a aturar diversos projectes d'habitatge social.

Collboni ha retret a l'alcaldessa que fagi servir "una cortina de fum" en matèria d'habitatge i llenci "la responsabilitat" al govern espanyol i a la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) per "tapar la seva incompetència" en polítiques de pisos públics. Collboni ha justificat que per aquesta raó el PSOE no es va reunir amb Colau al Congrés dels Diputats. A més, ha assegurat que el seu partit "ja té la seva pròpia reforma" de la LAU, que preveu allargar la durada dels contractes a 5 anys.Segons els socialistes, el fet que Colau decidís aturar la projecció de pisos de protecció oficial per repensar una nova estratègia va ser "un error", ja que "la màquina de produir habitatge tarda 4 o 5 anys en recuperar la marxa" i ara caldrà esperar uns anys abans no es recuperi la normalitat. Aquest retard es deu al fet que des del moment en què es designa un sòl per a la construcció fins a l'entrega de les claus passen 5 anys aproximadament, ja que els processos burocràtics i el termini d'obres comporten temps.De l'informe elaborat pel PSC també n'ha destacat que hi ha 31 promocions en què encara no hi ha detalls de quan començarà la seva construcció i que alguns dels projectes estan situats en barris vulnerables com la Marina o Trinitat Nova.Per altra banda, l'informe també qüestiona algunes de les compres d'habitatge que s'han realitzat. Segons l'informe del PSC, la construcció d'un pis nou costa, de mitjana, 100.000 euros a les arques municipals, mentre que el preu mitjà de compra dels pisos per part del consistori al llarg del 2017 és de 143.000, fet que suposa gairebé un 50% més car que construir pisos de nova planta. A més, el document també apunta que en alguns casos s'ha arribat a pagar 230.000 euros per un pis, un preu molt similar al cost de mercat.El PSC ha registrat que hi ha 82 solars públics disponibles per a la construcció de nous habitatges que podrien encabir 1.565 pisos nous. De la mateixa manera, també ha detectat que hi ha sòl municipal disponible per a construir-ne 3.131 més, unes parcel·les que tan sols caldria condicionar amb instal·lacions de llum i aigua abans de començar a construir.Més enllà d'això, el PSC apunta a la Mesa d'Emergència Social com un altre dels grans problemes de l'actual equip de govern, ja que tot i que s'han mantingut les peticions de famílies per accedir a un pis públic per situació d'emergència, el 2017 el govern local va dotar un 40% menys de pisos disponibles que l'any anterior. A més, ha subratllat que el ritme d'adjudicació de pisos en aquesta mesa és més lent.

Anar al contingut