Collboni declina una reunió formal amb Maragall abans del ple d'investidura
Collboni no vol subordinar Barceloan al procés independentista
Barcelona

Collboni declina fer una reunió formal amb Maragall abans del ple d'investidura

El candidat del PSC rebutja la proposta de trobada que li ha fet l'alcaldable d'ERC i assegura que la seva única opció "és negociar amb Barcelona en Comú"

Quim BalaguerActualitzat

El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebutjat la trobada que li ha proposat el cap de llista d'ERC i guanyador de les eleccions municipals a la ciutat, Ernest Maragall, per parlar dels pactes postelectorals de cara a la formació del nou govern municipal a la capital catalana.

En una carta enviada a ERC, Collboni explica que aquest mateix dilluns el PSC ha començat a negociar amb Barcelona en Comú "per a la configuració d'un govern progressista i no subordinat al procés". A més, Collboni tanca la porta a altres possibles vies de diàleg assegurant que "aquest serà el plantejament que defensarem".

El cap de llista del PSC emplaça Maragall a parlar, però ja després del ple d'investidura, per abordar grans acords de ciutat en matèria de transport públic, seguretat o habitatge.

D'aquesta manera sembla del tot descartat un govern tripartit entre ERC, Barcelona en Comú i el PSC, una de les possibles equacions per al futur govern de la capital catalana. En una roda de premsa aquest dilluns, Collboni ho deixava clar:

 

"Hi ha un 60% de ciutadans que van votar opcions no independentistes, i un 60% que van votat opcions progressistes. La intersecció és un govern progressista i no independentista".

 


Des de Barcelona en Comú encara hi ha confiança en que es pugui arribar una entesa de les esquerres a tres bandes. La número 3 de la candidatura, Janet Sanz, demana generositat:

"És el moment de trencar els bloquejos, de superar les línies vermelles. És el moment de construir des de la ciutat una proposta àmplia".

 

Barcelona en Comú encara veu viable un govern de les tres forces d'esquerra

 

Vetos encreuats

De fet, durant la campanya electoral ERC i el PSC ja s'havien descartat mútuament i es vetaven els uns als altres per les seves profundes discrepàncies en l'eix nacional.

Maragall va apostar la durant la campanya i els dies posteriors a les eleccions per prioritzar els pactes les formacions independentistes com ara Junts per Catalunya, de cara tenir per primera vegada un alcalde independentista a Barcelona. Ara, aquesta possibilitat ha perdut força.

El PSC, per contra, ja va deixar clar des del primer moment que la seva prioritat era evitar que el pròxim inquilí de l'edifici consistorial de la Plaça de Sant Jaume fos independentista.

És en aquest context on s'emmarca l'oferta de Manuel Valls de cedir, a canvi de res, els vots dels seus regidors a una aliança entre Barcelona en Comú i el PSC, que facilitaria que Ada Colau conservés l'alcaldia amb el suport dels socialistes.

 

Maragall veu com el PSC tanca la porta a un tripartit amb Ada Colau


Pressions exteriors

Enmig d'aquest clima de negociacions les negociacions, en les últimes hores han aparegut dos manifestos instant la formació d'un govern ERC - Barcelona en Comú, d'una banda, i un tripartit ERC - Barcelona en Comú - PSC, de l'altra.

El manifest "Barcelona, capital dels drets socials i les llibertats" reclama que Esquerra Republicana i Barcelona en Comú tanquin un acord per governar a l'Ajuntament de Barcelona. El manifest demana "un govern fort, d'esquerres i compromès amb els drets civils i democràtics".

L'altre manifest, "Per un govern d'esquerres a la ciutat de Barcelona", es posiciona a favor d'un tripartit d'esquerres amb ERC, Barcelona en Comú i el PSC sobre la base que les tres forces tenen 28 dels 41 regidors possibles.

Els signants d'aquest manifest aposten per un govern que impulsi polítiques "d'equitat social" i que alhora contribueixin des de Barcelona "a trobar una sortida dialogada i acordada a la qüestió nacional catalana".

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut