Laboratòri d'anàlisi de proves PCR (ACN)
Barcelona

Col·lapse al laboratori on s'analitzen la majoria de PCR de la primària de Barcelona

Al laboratori de Vall d'Hebron els resultats triguen fins a 10 dies a causa del volum de proves, màquines que fallen o falta de reactius

Actualitzat

El laboratori de l'Hospital Vall d'Hebron on s'analitzen la majoria de les proves PCR que es fan a l'assistència primària de Barcelona està col·lapsat i dona els resultats amb més de 10 dies de retard.

El centre reconeix que estan al límit per diversos factors com ara el gran volum de proves, màquines que fallen o la falta de reactius. El Servei de Microbiologia va alertar de la situació en una carta.

La doctora Meritxell Amat, del CAP Besòs, explica que han passat de tenir els resultats en un dia a retards de més de 10 dies.

"Fins ara més o menys feies una PCR un dia al matí i l'endemà al vespre el resultat ja estava penjat. I ara les fan, però amb retard. Ens ha arribat una circular dient que les proves fetes entre uns dies trigarien 11 dies a tenir els resultats."

Entre els afectats per aquests retards hi ha els alumnes d'una escola de Barcelona a qui els van fer un cribratge per un contacte positiu i han hagut d'estar confinats més dies del compte perquè no els arriben els resultats, com explica una de les alumnes, Rita Güell.

"Al col·le han de tornar amb un negatiu, si no, no hi pots tornar. Ens vam fer la PCR el dimarts dia 20 a la tarda i encara no ha arribat res."

 

Una sanitària fent una prova PCR (EFE/Jesus Diges) ((EFE/Jesus Diges))

El doctor Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de Vall d'Hebron, ha reconegut  la situació i ho atribueix a un seguit de factors. 

"Si la demanda és molt superior, però si, a més a més, s'hi ajunta que l'afluència de reactius disminueix perquè els comercials no donen a l'abast,  i s'hi ajunta que les màquines no paren les 24 hores del dia i es van aturant, van fallant i hem d'esperar que les reparin...  Això ens ha portat la setmana passada a un col·lapse."

El secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, ha atribuït també la demora al gran volum de proves, a l'augment de contagis a Catalunya i als brots que va registrar l'hospital.

"Són retards que atribuïm a l'allau de peticions de proves PCR, que ha coincidit amb la necessitat de fer tests als professionals de l'hospital, un dels principals laboratoris de Catalunya."

 

Pumarola ha explicat que s'han pres diferents mesures per alleugerir la tensió, com ara portar les proves a altres laboratoris, aplicar noves tècniques que permeten processar més proves al mateix temps o distribuir a l'atenció primària els tests d'antígens. Actualment el laboratori acumula un endarreriment de deu mil proves PCR. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut