El baix cabal del Segre ha forçat el canvi de data de la festa (ACN/Albert Lijarcio)

Coll de Nargó viu l'última baixada de raiers a l'estiu a causa de la sequera

La tradicional festa es traslladarà a la primavera per aprofitar l'aigua del desgel, després de tres dècades fent-la a l'estiu

La sequera fa canviar fins i tot algunes de les tradicions més arrelades al territori. És el cas de les baixades de raiers a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, que aquest dissabte s'han celebrat per últim cop en temporada d'estiu.

Tot just l'any passat, a l'agost, l'onada de calor i la falta d'aigua al riu Segre van fer ajornar la baixada de raiers i també se'n va escurçar el recorregut.

Aquest any, els raiers han salvat l'edició in extremis, gràcies a les pluges dels últims dies. I tot i això s'han hagut de conformar amb un recorregut curt, de menys d'un quilòmetre, perquè no hi ha prou aigua.

Per això s'ha fet un pas més i a partir de l'any que ve, la festa que rememora un dels oficis més antics es traslladarà a la primavera, probablement per Setmana Santa, després de 33 anys. D'aquesta manera, s'aprofitarà l'aigua del desgel, que assegurarà que el riu Segre porta prou cabal, i es vol atraure més visitants.


Més aigua a la primavera, però més freda

Aquest dissabte, dues embarcacions de fusta, dirigides per una desena de persones, han baixat per un tram del riu Segre sota la mirada d'un públic que, en diversos trams del recorregut, volia ser partícip en aquesta tradició.

La navegació ha començat cap a un quart d'una del migdia a l'entorn dels Clops de Fígols, després d'haver enllestit els darrers preparatius. Aquesta fase es coneix com l'enraiada i consisteix a unir, de tres en tres i amb branques tendres de bedoll, els trams que conformen un rai.

Just abans de començar la baixada, des de l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre han volgut recordar als assistents que aquest seria l'últim cop que la festa es feia a l'estiu.

El president de l'entitat, Àlex Ferré, reconeix que canviar-la a la primavera els obre una sèrie de desafiaments, ja que estan acostumats a dur-la a terme en aquestes dates. Un d'ells podria ser el de la temperatura de l'aigua, fet que creu que es podria mitigar, per exemple, portant un neoprè sota la roba.

De totes maneres, defensa que la celebració pot millorar si la baixada es fa coincidint amb l'època del desgel, en què el riu baixa amb més aigua, tal com feien al seu dia els raiers que ara rememoren.

La sequera i l'onada de calor afecten també tradicions com aquesta, que se celebra des de fa tres dècades (ACN/Albert Lijarcio)

Recorregut més llarg

Ferré ha assenyalat que la decisió s'ha pres de veure amb preocupació com, en els darrers vuit o nou anys, el cabal del Segre en aquest punt era cada cop inferior, fins al punt que posava en risc dur a terme la celebració. A més, la idea és poder oferir al públic un recorregut més llarg, de quatre a sis quilòmetres com el que feien anteriorment.

El president de l'Associació de Raiers ha assegurat que el canvi és "correcte, necessari i obligat", també tenint en compte, segons ha afegit, ara que la Unesco ha de decidir si proclama la festa com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

De fet, està previst que el dictamen sobre la candidatura multinacional anomenada "El ràfting amb fusta", en la qual participen Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i l'estat espanyol es conegui en el marc d'una reunió del Comitè Intergovernamental que tindrà lloc a Marràqueix entre el 28 de novembre i el 3 de desembre. Per Ferré, aquest reconeixement serviria per dignificar i consolidar aquest antic ofici i seria tot un impuls de cara a evitar que la festa s'acabi perdent en un futur.

Un moment de la baixada de raiers aquest dissabte (ACN/Albert Lijarcio)

Una festa tradicional

L'objectiu de la celebració és rememorar la feina del transport de la fusta, ja sigui des de Puigcerdà, la Seu d'Urgell o Andorra i fins arribar a Lleida o Tortosa. De fet, l'antic ofici va arribar a ocupar més d'un 90 per cent dels homes que vivien a Coll de Nargó i, prèviament a la baixada, els mateixos treballadors s'encarregaven d'anar al bosc a tallar els troncs de fusta. Tot i que aquest dissabte hi anaven cinc persones per rai, l'habitual en aquell moment era que només ho fessin dos.

Un cop acabat el descens dels rais, la festa s'ha traslladat a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó, on s'ha dut a terme un dinar popular. Ja a la tarda, el programa d'actes continua amb una ofrena floral a la font de la Dona del Raier, en honor a les persones que cuidaven la casa i la família mentre aquests treballadors estaven transportant la fusta pel riu.

A més, l'entitat i l'Ajuntament de Coll de Nargó estan preparant un monument als raiers, el qual s'ubicarà al costat de l'església romànica de Sant Climent. Aquest consistirà en un tram de rai amb rem i l'objectiu és poder inaugurar-lo a finals d'aquest any.

 

Anar al contingut