El cantant de Coldplay, Chris Martin, durant un concert
El cantant de Coldplay, Chris Martin, durant un concert (Reuters)

Coldplay no farà gires fins que puguin ser "sostenibles"

Dedicaran 1 o 2 anys a pensar la manera d'evitar l'impacte mediambiental dels concerts

Josep Maria CampsActualitzat

El grup britànic Coldplay ha anunciat que, de moment, no té previst fer cap gira de concerts per promocionar el seu últim disc, "Everyday life" ("Vida quotidiana"), que surt aquest divendres.

Segons han dit els integrants del grup, no faran gires fins que trobin la manera d'organitzar els concerts perquè tinguin el mínim impacte mediambiental.

El líder de Coldplay, Chris Martin, en el videoclip "Orphans"​


El problema més difícil: els avions

L'anunci l'ha fet el cantant i líder del grup, Chris Martin, que ha explicat a la BBC que volen dedicar un o dos anys a pensar com faran la gira:

"Tots nosaltres, a totes les indústries, hem d'esbrinar quina és la millor manera de fer la nostra feina. El problema més difícil són els avions. Dedicarem un any o dos a pensar com podem fer que la nostra gira no només sigui sostenible, sinó fins i tot activament beneficiosa, com podem aprofitar els recursos que crea i aconseguir que tinguin un impacte positiu."

"El nostre somni és fer un espectacle sense plàstic d'un sol ús, i que utilitzi sobretot energia solar. Crec que es tracta simplement d'acceptar que hem d'esforçar-nos, i no ser excessivament crítics amb els altres, perquè si demostrem que és fàcil fer-ho de manera correcta, tothom es posarà al dia."

Nou disc, presentat a Jordània

El nou disc, el cinquè d'estudi que publiquen, el presenten aquest divendres a Amman, la capital de Jordània, amb 2 concerts sense públic.

El primer l'han fet a primera hora del matí amb la primera part del disc, titulada precisament "Sunrise" (sortida del sol).



Al vespre tocaran la segona part, titulada "Sunset" (posta de sol). L'elecció de Jordània l'han justificada així: "hem buscat un lloc al mig del món, on normalment no toquem".

L'únic altre concert previst per presentar el disc serà dilluns al Museu d'Història Natural de Londres.

L'anterior disc de Coldplay, "A head full of dreams" ("Un cap ple de somnis") va sortir el 2015, i van dedicar el 2016 i el 2017 a una gira mundial amb 122 concerts en 4 continents.


Debat obert

Per a aquesta gira, que va venir a Barcelona, els concerts comptava amb tres escenaris i un enorme desplegament de mitjans, que es transportaven per carretera en grans tràilers molt contaminants. 

Però l'impacte més gran, pel que fa a contaminació, eren els desplaçaments en avió, tant del grup com del centenar de persones del seu equip, i també de part del públic que els anava a veure.

Algunes organitzacions ecologistes han aplaudit la iniciativa, que obre el debat sobre el cost ambiental de la indústria de la música en directe.

Però hi ha qui ho veu com a part d'una gran maquinària de màrqueting, en què cada decisió està pensada al mil·límetre per obtenir-ne el màxim profit. 
 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut