Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, en un ple municipal (ACN)
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, en un ple municipal (ACN)

Colau suspèn temporalment les relacions amb Israel per l'"apartheid" al poble palestí

L'alcaldessa envia una carta a Netanyahu per explicar-li la decisió que afecta "únicament", diu, les relacions institucionals i en cap cas la ciutadania

Redacció/ACNActualitzat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres que ha decidit suspendre "temporalment" les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d'agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv.

En un acte a l'Ajuntament, Colau ha argumentat que s'ha sentit interpel·lada per entitats i ciutadans que s'han adreçat al consistori i ha denunciat la situació d'"apartheid" que viu el poble palestí. "No podem callar", ha dit.

"Hem de fer un gest contundent per invitar a treballar per la pau. En aquest sentit fem aquesta suspensió de relacions amb l'Estat d'Israel, que confiem que sigui temporal."

L'alcaldessa ha fet referència a "dècades de vulneracions sistemàtiques dels drets humans, l'ocupació i la colonització il·legal de territoris paletins en contra de tots els dictàmens de l'ONU" i ha assegurat que "cal trencar aquesta normalització d'una cosa que no és normal".

En la carta enviada per l'alcaldessa al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Colau afirma que la mesura afecta "únicament i exclusivament" les relacions institucionals de l'alcaldia amb Israel i la resta de les seves institucions oficials, i en cap cas la seva ciutadania; un fet que també ha ressaltat durant la roda de premsa en què Colau ha anunciat la mesura.

Ha estat després que Colau hagi rebut una delegació de les entitats propalestines que denuncien que l'Estat d'Israel exerceix un apartheid i que havien demanat aquesta suspensió.

"Com a alcaldessa no puc romandre impassible davant la vulneració sistemàtica dels drets dels palestins", diu, també, a la carta.


El PSC diu que és "molt greu"

Els socialistes, que són socis de govern de Colau, han qualificat l'anunci de molt greu i ha acusat la líder de Barcelona en Comú de "tapar la boca" al ple, pel fet que, en lloc de portar al plenari una proposta que "sortiria rebutjada pràcticament de manera unànime", ha optat per tirar-la endavant "a cop de decret des d'un despatx".

La líder dels socialistes al govern Colau, Laia Bonet, han anunciat també que en el pròxim ple de febrer presentaran una proposta per restablir les relacions amb Israel i per "reforçar, i no debilitar, el paper de Barcelona al món".

L'oposició municipal, des d'ERC fins a Ciutadans, també ho ha qualificat de greu error. Una altra veu crítica amb la decisió ha estat el candidat de Junts a l'alcaldia, Xavier Trias.

Fonts del consistori expliquen que els agermanaments no es decideixen als plenaris sinó que són potestat de l'alcaldia, i que, en cas d'una votació al ple, no seria vinculant. 
 

Un grup d'intel·lectuals dona suport a Colau

Més d'un centenar d'intel·lectuals, actors, músics, polítics, catedràtics i escriptors firmen una carta de suport a la decisió d'Ada Colau.

El cantant Paco Ibáñez; l'empresari audiovisual Jaume Roures; l'escriptora i periodista Maruja Torres; i els actors Clara Segura, Alberto San Juan i Julio Manrique, entre d'altres, són alguns dels signants de la carta.

La missiva també la subscriuen els diputats catalans Carles Riera i Eulàlia Reguant. El text recorda que "Barcelona té una llarga història en matèria de defensa dels drets humans".
 

ARXIVAT A:
IsraelAda ColauAjuntament de Barcelona
Anar al contingut