Colau s'opera d'una hèrnia i reivindica l'atenció en el postpart: "És el teu problema"
L'alcaldessa de Barcelona revela en un escrit a Facebook que s'ha operat d'una hèrnia umbilical que tenia des del naixement del seu segon fill, fa més de dos anys i mig
Colau s'opera d'una hèrnia i reivindica l'atenció en el postpart: "És el teu problema"
Barcelona

Colau s'opera d'una hèrnia i reivindica l'atenció en el postpart: "És el teu problema"

L'alcaldessa de Barcelona revela en un escrit a Facebook que s'ha operat d'una hèrnia umbilical que tenia des del naixement del seu segon fill, fa més de dos anys i mig

Actualitzat
TEMA:
Feminisme
Colau s'opera d'una hèrnia i reivindica l'atenció en el postpart: "Era el meu problema"
Ada Colau entra a l'Ajuntament, en una imatge de l'octubre passat (ACN/Marta Sierra)

Al postpart, pot arribar a ser molt difícil per a una mare trobar el moment de cuidar-se i buscar solucions a problemes que, sovint, es pateixen entre el silenci i la ignorància. Això és el que li ha passat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha obert l'any explicant que, més de dos anys i mig després d'haver tingut el seu segon fill, finalment s'ha operat d'una hèrnia umbilical

Ho ha revelat en un post de Facebook, en què reivindica una millor atenció a les dones després del part i que no es faci responsable només la dona de problemes com aquest, que poden no ser greus, però sí que afecten l'autoestima. En definitiva, que es visibilitzin aquestes qüestions de salut femenina que pateixen moltes dones:

"Per fi m'he operat una hèrnia gran que tenia des del meu últim embaràs. Per fi he trobat la força suficient per dedicar uns dies a cuidar-me sense sentir-me culpable."

El segon fill de Colau va néixer l'abril del 2017, quan ella tenia 43 anys i ja era alcaldessa. "El nen va néixer per cesària i tot va sortir bé: ell, maquíssim, i, el més important, sa. Però a mi em va quedar la panxa destrossada, amb la musculatura abdominal oberta i una hèrnia important al melic", comenta. 
 


La dirigent dels comuns creu que es comenten molt "i es ridiculitzen" símptomes com les nàusees o els vòmits i recorda que l'embaràs, molts cops, també comporta efectes i sensacions no gens agradables, des les estries fins a les inseguretats, el pes de la responsabilitat o que "es negui la sexualitat" durant la gestació. I el gran problema, hi afegeix, és que s'assenyala la dona com a responsable d'estar bé: 

"No són problema de la família, ni de la societat, ni del sistema de salut... si no hi ha risc per a la teva vida, tot el que et passi és EL TEU problema. En el meu cas, igual que milers de dones, no vaig tenir temps per fer ioga o piscina o gimnàstica pre i postpart, i la panxa em va quedar feta un nyap.

He passat dos anys i mig sentint que ningú es preocupava per això, que era el meu problema, que el meu cos era més lleig i que discretament havia de comprar-me roba més ampla per dissimular la meva deformitat."

I això cal afegir-hi els comentaris i crítiques que, en el cas de Colau, també han arribat des de l'esfera pública, en forma d'insults o d'acusacions de "deixades o coses pitjors": 

"A les xarxes socials he hagut d'aguantar milers de tuits i fotos amb insults o mentides horribles, com que em reia de les víctimes de l'atemptat terrorista a les Rambles mentre amagava "un ciri" sota la meva camisa (era l'hèrnia del meu melic, quatre mesos després de donar a llum)."

 

Un problema que, en termes mèdics, no és greu, pot suposar dolor físic i un daltabaix per a l'autoestima, com ha comprovat l'alcaldessa. "Segons la ginecologia clàssica, l'hèrnia que em va quedar no era 'gens greu', així que no van fer res en el moment", explica, tot afegint-hi que l'hèrnia "feia mal, era incòmoda" i, en definitiva, "no era qüestió de vida o mort, però a mi m'ha condicionat la meva vida i la meva autoestima."

Després d'una operació de quatre hores, a la qual es va sotmetre just després de l'últim ple municipal, al desembre, Colau torna a tenir melic. I ha bolcat a la xarxa l'alegria i la ràbia que ha sentit, sense estar-se de respondre amb contundència els que l'han insultat:

"Als masclistes imbècils que m'heu insultat per tenir un bony a la panxa... que us donin. No tinc res més a dir-vos. En canvi, a les milions de dones que, sent mares, heu patit dificultats, ja siguin físiques o emocionals, i us heu sentit soles, invisibles i que a ningú li importava el vostre cos, el vostre esforç i sofriment: gràcies per la vostra lluita i generositat, us mereixeu tot l'amor i les cures del món."

El ressò que ha tingut l'escrit ha sorprès l'alcaldessa, que s'ha declarat "impressionada i emocionada" pels milers de comentaris de dones que li han arribat. 

 

 

ARXIVAT A:
Salut Ada Colau Feminisme 8M
Anar al contingut