Pla mig de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció a l'acte '40 anys d'ajuntaments democràtics', e…
Pla mig de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció a l'acte '40 anys d'ajuntaments democràtics', el 13 de març del 2019. (Horitzontal)

Colau reivindica el "paper cabdal" de les ciutats per lluitar contra els "monstres" de l'extrema dreta

ACN Barcelona.-L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat aquest dimecres el "paper cabdal" de les ciutats per lluitar contra els "monstres" de l'extrema dreta. En l'acte '40 anys d'ajuntaments democràtics', que commemora els 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques, l'alcaldessa ha dit que l'extrema dreta "no és un fenomen anecdòtic", sinó el resultat d'una "crisi del sistema". A més, ha remarcat que el municipalisme representa "l'esperança democràtica" i ha fet una crida a "aprofundir en la democràcia" perquè els "moments de canvi" com l'actual siguin un "nou impuls democratitzador i no un retrocés". A l'acte, que s'ha celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament, han assistit els exalcaldes Pasqual Maragall, Narcís Serra, Joan Clos i Xavier Trias.

Colau ha destacat que el context actual està ple "d'incerteses" i de "diverses crisis", com la del sistema econòmic, que ha qualificat "d'insostenible" i "generador de desigualtats", i de la democràcia. "Hem d'evitar fractures que no ens podem permetre", ha assegurat. En el marc de la commemoració dels 40 anys d'ajuntaments democràtics, l'alcaldessa ha subratllat, en un acte que ha dit que no pretén ser "nostàlgic", la transformació que ha viscut la ciutat en aquestes dècades, especialment les millores socials, urbanístiques i culturals. Amb tot, també ha destacat que hi ha coses que no es van fer, com per exemple crear un parc d'habitatge social més nombrós. Colau també ha fet una crida a "estar a l'alçada del llegat" de la ciutat i a "afrontar units en la diversitat" els reptes que té Barcelona, així com a "atrevir-se a pensar fórmules innovadores" per afrontar-los. Reivindicació de la història de l'AjuntamentDesprés de la intervenció de l'alcaldessa, el president de l'Associació Consell de Cent, Eugeni Forradellas, ha remarcat que falta una història de l'lAjuntament de Barcelona. Forradellas també ha recordat Joaquim Forn, regidor a l'Ajuntament durant més d'una dècada. Un record que ha despertat crits de 'Llibertat' entre alguns dels assistents a l'acte. Al seu torn, el geògraf Oriol Nel·lo ha subratllat la importància de "pensar històricament la quotidianitat" i del municipalisme, que ha apuntat que ha estat una "constant sovint menystinguda en la societat catalana". Amb tot, Nel·lo ha constatat que el municipalisme actualment és un "vector positiu de futur" i que les aliances entre ciutats són un "factor de gran importància" i en les quals Barcelona ha tingut un "paper protagonista" en les darreres dècades. Juntament amb la de Nel·lo, estava prevista la intervenció de la sociòloga Saskia Sassen, que finalment no ha pogut assistir. Activitats al voltant de les primeres eleccions municipals democràtiquesL'acte ha donat el tret de sortida a un conjunt d'activitats que es faran al llarg de l'any per commemorar els 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme. S'han programat cinc exposicions que mostren la Barcelona de després de la dictadura. L'objectiu es donar a conèixer el que va succeir al voltant de les primeres eleccions municipals de 1979 a través de documents com ara fotografies, cartells o manuscrits, entre d'altres.

Anar al contingut