Pla general de la reunió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb una vintena de cònsols d'estats de la UE el 5 d'octubre del 201…
Pla general de la reunió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb una vintena de cònsols d'estats de la UE el 5 d'octubre del 2017 (horitzontal)

Colau proposa als cònsols europeus una plataforma de diàleg multinivell emparada per la CE per "desescalar la tensió"

ACN Barcelona.-L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat a una vintena de cònsols d'estats europeus la creació d'una plataforma de diàleg multinivell emparada per la Comissió Europea i que serveixi per "desescalar la tensió". "Ara mateix trobar una solució al conflicte polític de fons és complex, però no ha de ser tan complex desescalar la tensió, que és el que vol la majoria de la població més enllà del que opini sobre la independència", ha argumentat en una compareixença posterior a la trobada que s'ha produït a l'Ajuntament. Colau ha argumentat que Europa no podrà fer de mitjancera perquè aquesta mediació l'haurien d'acceptar les dues parts, però com a mínim sí que pot propiciar el diàleg com a primer pas. També ha apuntat que per aconseguir rebaixar la tensió caldria que l'Estat retirés la presència policial i la situació de "semiintervenció" de la Generalitat, alhora que els independentistes haurien d'abandonar la via unilateral.

Colau ha convocat a l'Ajuntament els cònsols dels estats de la UE per comentar-los quina és la visió del consistori sobre el que està passant a Catalunya els últims dies, i sobretot per insistir en la necessitat d'una intervenció europea per solucionar el conflicte. Han participat en aquesta trobada els cònsols a Barcelona d'Alemanya, França, Regne Unit, Bèlgica, Itàlia, Polònia, Portugal, Suècia, Dinamarca i Eslovàquia, entre d'altres. També hi ha assistit el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i Maite Calvo, portaveu de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.Conscient de la resposta que ha donat la CE i també que el mateix govern espanyol ja ha rebutjat una mediació, l'alcaldessa ha plantejat ara una plataforma de diàleg multinivell. Ha apuntat que sap que les institucions europees han de ser curoses amb les seves competències i han de respectar els assumptes interns, però ha remarcat que tot i que no impulsin aquest marc de diàleg sí que poden emparar-lo d'alguna manera. "No li demanem res que no pugui fer, no parlem de mediació, parlem de diàleg", ha insistit.També ha subratllat que aquest espai no serviria tant per trobar una solució al conflicte de fons, sinó per "desescalar la tensió", que és el que la majoria de la població vol al marge d'ideologies. Es tractaria, ha continuat, d'un espai similar a una "Task Force", una missió temporal per treballar en un assumpte concret. Tot i que la CE no ha emparat mai cap, sí que té experiències d'acompanyament en conflictes com el de Turquia i Xipre. En aquesta plataforma no participarien només els governs de Catalunya i Espanya, sinó també altres actors, i s'ha ofert a fer-ho juntament amb l'alcaldia de Madrid, eurodiputats o mediadors professionals. Ara bé, en aquest punt, ha indicat que per tal de desescalar la tensió cal, d'una banda, que l'Estat retiri el desplegament policial i no apliqui el 155, però també que la Generalitat abandoni la via unilateral. En aquest sentit, ha explicat que ha parlat amb el president, Carles Puigdemont, per plantejar-li la seva posició, i ell li ha dit que "ho consideraria, però que també té els seus compromisos". Colau va contactar també diumenge amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per reclamar que aturés les càrregues policials, però ell les va "minimitzar", ha dit.D'altra banda, en preguntar-li sobre la manifestació de diumenge a favor de la unitat d'Espanya, l'alcaldessa s'ha limitat a dir que forma part de la normalitat democràtica que la gent es manifesti. Pel que fa a la controvèrsia que ha generat la seva visita a Saragossa per recollir la medalla que li donarà l'Ajuntament aragonès amb motiu dels atemptats del 17 d'agost, ha reclamat no barrejar qüestions i ha insistit que no té res a veure amb el procés.

Anar al contingut