Xavier Domènech i Ada Colau en l'assemblea del nou partit dels comuns (ACN)
Xavier Domènech i Ada Colau en l'assemblea del nou partit dels comuns (ACN)
Barcelona

Ada Colau i Xavier Domènech colideraran el nou partit dels comuns

El nou partit agrupa Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i una part de Podem

RedaccióActualitzat

El nou partit dels comuns pren forma. La confluència d'esquerres encara no té nom, però sí una direcció provisional, encapçalada per les seves dues cares més conegudes. Ada Colau serà la coordinadora nacional del nou espai polític i Xavier Domènech dirigirà l'executiva provisional com a portaveu de la comissió executiva.

Les llistes que encapçalaven els dos s'han imposat a les votacions als òrgans directius. També formen part de l'executiva transitòria la diputada de CSQP i exdirigent de Podem, Jéssica Albiach, i el líder de la formació morada a Barcelona, Marc Bertomeu, molt aplaudits durant l'assemblea fundacional.

Als òrgans de direcció, hi tenien dret a vot 6.805 persones i ho han acabat fent 5.540. Són un 80,26% sobre el total de persones amb dret a vot, i un 58,86% sobre el total de persones que s'han registrat a Un País en Comú, 9.279.

Hi havia vuit candidatures per ocupar els 33 seients de l'executiva. En total han votat 5.540 persones, un 80,3% del total de persones amb dret a vot, 6.805. En tot el procés de fundació del partit s'hi han inscrit més de 9.200 persones.

El roig, el verd i el violeta

El nou partit serà l'hereu de la coalició electoral d'En Comú Podem, que ha guanyat dues eleccions generals a Catalunya i que agrupa Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i una part de Podem.

En el seu discurs, Domènech ha explicat que en la formació conflueixen molts corrents:

"Reunim el fil roig, el fil verd, el violeta, evidentment el violeta. I reunim també el fil morat d'aquest cercles, d'aquestes bases que necessitem per construir-nos, per ser més forts i per guanyar d'una vegada aquest país."

Domènech ha deixat clar l'objectiu de la nova formació: guanyar el govern de Catalunya.

"Som fills d'una època que alguns han volgut que no fos nostra. Que alguns ens han volgut robar. Ens han volgut fer fora de les nostres cases, les nostres feines, els nostres somnis i les nostres esperances. La vam començar a recuperar el 15-M, quan vam reclamar la sobirania com a  país. L'hem recuperat ja des dels ajuntaments del canvi, des de la capital del país i la recuperarem des del govern de Catalunya."

Ada Colau ha fet una crida a la unitat:

"La unitat és important. Per les classes populars, per la gent comuna, que no tenim el poder mediàtic, no tenim el poder econòmic, que no formem part de les famílies que han manat durant dècades, fins i tot segles, a les nostres ciutats i al nostres país. La història oficial no ens esperava. No ens esperaven. Si avui som aquí és perquè hem pres consciència que la nostra única força és la força de la gent. Però, malgrat ser l'única força, és imparable"

Suport de Podem, però no de tots

La direcció de Podem no ha estat convidada formalment a assistir a l'assemblea. La direcció d'Albano Dante Fachin es va desmarcar del nou espai polític.

Sí que hi han participat, però, representants polítics com Pablo Iglesias, Alberto Garzón, Pablo Echenique o l'alcalde de la Corunya, Xúlio Ferreiro.

Iglesias ha esmenat Fachin i ha elogiat els comuns: "No tinc cap dubte que continuarem caminant junts".

República catalana en un Estat plurinacional

L'assemblea constituent ha servit també per definir les bases ideològiques del partit. Un dels punts més controvertits: l'estatus de Catalunya en un futur. El nou partit d'Ada Colau abandona l'independentisme, però proposa la creació d'una República Catalana que comparteixi la seva sobirania amb la resta de pobles de l'Estat.

El partit no tindrà nom encara. Aquest serà precisament el primer encàrrec de la nova direcció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut