Colau evita pronunciar-se sobre una investidura amb el suport de Valls
Ada Colau veu possible un acord amb ERC i el PSC, que es descarten mutuament (ACN)
Barcelona

Colau evita pronunciar-se sobre una investidura amb el suport de Valls

L'alcaldessa en funcions desmenteix que hagin pactat amb Maragall que ell serà l'alcalde de Barcelona

Juli RodésActualitzat

L'alcaldessa de Barcelona en funcions, Ada Colau, està determinada a aconseguir "un acord d'esquerres el més ampli possible". Entén que aquest és el mandat de "més del 60 per cent dels barcelonins i barcelonines".

"L'ideal seria que, en funció dels resultats, els possibles acords siguin el més amplis i estables possibles. I és lògic que siguin de forces d'esquerres, que som la suma més gran del consistori."


Colau ha insistit que "en absolut està escrit enlloc" que no es pugui sumar ERC i el PSC en el govern de Barcelona i ha posat com exemple que "ERC i el PSC tenen pactes en moltes ciutats de Catalunya".

"ERC i el PSC diuen que no és concebible que vagin junts, però ho estan fent en molts llocs de Catalunya."


També ha volgut remarcar que la possible proximitat d'unes eleccions catalanes no ha de ser cap obstacle per arribar a un acord de govern a la capital catalana.

"No permetré que Barcelona es supediti a l'independentisme o a l'antiindependentisme, ni als interessos de partit ni per uns possibles comicis electorals"


Preguntada sobre les seves preferències, en última instància, si el pacte a tres no fos possible, Colau ha insistit que ara és el moment de treballar per aconseguir el tripartit municipal.

"Barcelona s'ha de governar amb una majoria progressista el més àmplia possible i això és el que treballarem amb converses discretes els pròxims dies."


Colau també ha explicat que en la primera reunió amb Ernest Maragall només "vam acordar obrir converses" i de cap manera no es va abordar la qüestió de qui serà el pròxim alcalde de Barcelona

"Tenim el mateix nombre de regidors, 10, hi ha diferents elements, i ja ho veurem. Jo sí que li demanaria al senyor Maragall que siguem curosos, perquè comencem converses i entenc que cadascú mostri els seus desitjos, però el que no es pot fer és ficar en la boca dels altres coses quan tot just hem començat a parlar"


L'alcaldessa en funcions, d'altra banda, ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat de ser investida amb el suport "sense condicions" ofert per Manuel Valls aquest dimecres, per evitar que el pròxim alcalde de la capital catalana sigui independentista.

Colau també ha anunciat que es veuran aviat amb l'alcaldable socialista Jaume Collboni.

 

Colau ha defensat, a "Els matins" de TV3, que un acord amb ERC i el PSC és possible

 

No té previst, en canvi, reunir-se amb Elsa Artadi ni amb Manuel Valls, amb qui sí que ha mantingut converses telefòniques "de cortesia" després de les eleccions.


Valls: "Hem d'escollir entre dos mals"

El candidat de Barcelona pel Canvi - Ciutadans, Manuel Valls, ha defensat a Catalunya Ràdio que, malgrat que ell defensava, durant la campanya electoral, que calia fer fora Colau, ara, el que toca és afrontar un "moment històric".

"Els barcelonins han votat i han dibuixat un escenari polític. Davant d'aquest escenari polític hem de trobar una solució i, entre dos mals, hem d'escollir."

"L'única solució és que Ada Colau accepti de formar un govern amb Jaume Collboni, i nosaltres votarem perquè hi hagi aquesta solució.

"Esperem que ella estigui a l'alçada d'aquest moment històric. Jo no poso condicions. Li demano que pensi en els interessos de Barcelona."

 

Valls ha reiterat a Catalunya Ràdio el seu suport a Colau per evitar que Maragall sigui alcalde de Barcelona


Valls no pensa que les polítiques d'Ada Colau siguin millors que les de Maragall, "però, Ernest Maragall vol fer de Barcelona la palanca de la república catalana" i considera del tot prioritari evitar que sigui alcalde.


Collboni vol governar amb Colau

El cap de llista pel PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha confirmat a TVE que es reunirà amb Ada Colau "en els pròxims dies" per mirar d'acordar un "govern progressista, d'esquerres, ampli i sòlid com no ho era des del 2007 perquè sumaríem 18 [regidors]".

 

Collboni defensa la necessitat de fer un govern de socialistes i comuns a Barcelona

 

El candidat socialista, a més, ha assegurat que no té cap inconvenient a fer alcaldessa Colau, perquè té més vots i regidors que la llista encapçalada per ell.

Sí que ha estat contundent a l'hora d'afirmar que "no farem alcalde Maragall, va ser un compromís meu de campanya i el mantindrem".

"És evident que la majoria dels barcelonins van votar opcions no independentistes ho van fer així. I també és evident que els regidors independentistes han baixat de 18 a 15."

"O s'opta per un govern proindependència amb la senyora Colau i els independentistes o s'opta per un govern pro Barcelona, progressista, d'esquerres, amb els socialistes. Aquesta és la decisió."


Collboni també s'ha referit al suport sense condicions anunciat per Valls i ha reconegut que ofereix "un gran marge de maniobra per establir un programa de govern a favor de l'habitatge i les polítiques socials, que és el que la gent ha votat" a Barcelona.

"La gent ens demana més seguretat, polítiques d'habitatge, polítiques socials en els barris que més ho necessiten. El que no ens demana la gent és que continuem alimentant el procés, l'embolic, el conflicte i la inestabilitat, que és el que els independentistes han aportat al govern i a la situació política a Catalunya."


Maragall vol un govern amb Colau i JxCat

El guanyador de les eleccions, Ernest Maragall, per la seva banda, també defensa un tripartit per a Barcelona, però diferent del que vol Colau.

 

Maragall defensa un tripartit sobiranista amb els comuns i JxCat

 

Després de reunir-se aquest dimecres amb la número 2 de la llista de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i amb Colau, Maragall manté les aspiracions d'acordar un govern municipal integrat per ERC, Barcelona en Comú i Junts per Catalunya.

Aquesta opció, però, sembla de tot impossible, atès que Colau ja l'ha descartada en considerar que "JxCat està en contra del model de ciutat que nosaltres defensem".

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MAda ColauManuel Valls
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut