L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de Londres, Sadiq Khan, encaixen les mans en una visita de la primera a la capital britànica el 3 de…
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de Londres, Sadiq Khan, encaixen les mans en una visita de la primera a la capital britànica el 3 de juliol del 2018. Pla mig. (Horitzontal)

Colau demana al govern espanyol transferir als ajuntaments els fons europeus per a polítiques d'acollida

Actualitzat

ACN Londres.-L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana al govern espanyol "fer arribar a les ciutats" els "centenars de milions d'euros" que rep per a polítiques migratòries i d'acollida perquè "és on està arribant la gent". Colau ha afirmat que "hi ha fons disponibles de la Unió Europea que no s'estan destinant per la finalitat que estava prevista". I, en aquest sentit, ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez "recuperar el fons de 200 milions d'euros de la UE que es va retallar de la llei d'estrangeria per part del govern del PP". L'alcaldessa s'ha dirigit a Madrid en una atenció als mitjans després d'una reunió amb el seu homòleg a Londres, Sadiq Khan, en la qual els dos han demanat "més poder" per a les ciutats en la lluita contra l'especulació immobiliària. En una trobada a la capital britànica, Khan ha confirmat la seva adhesió a una "declaració de grans ciutats" que impulsa Colau sobre habitatge, i també el seu "total suport" a la política d'acollida migratòria que defensa el consistori barceloní.

L'alcaldessa de Barcelona viatjarà a Nova York d'aquí a dues setmanes per presentar davant les Nacions Unides una declaració conjunta amb altres capitals mundials per demanar que es garanteixi el dret a l'habitatge i s'actui per frenar l'especulació immobiliària. "Les ciutats globals hem de defensar els barris de l'especulació, i hem de defensar la vida a les nostres ciutats," assegura Colau.Khan ha lloat el "lideratge" de Colau a l'hora de reunir alcaldes de grans ciutats per signar el manifest. "El segle XIX va ser el segle dels imperis, el XX ho va ser dels estats, i el 21 ho serà de les ciutats i els alcaldes," asegura Khan. És per això que el batlle londinenc celebra que ambdues ciutats estiguin liderades per equips "progressistes" i que "creuen en la justícia social".Tant Colau com el seu homòleg britànic mantenen que les ciutats estan més preparades que els estats per donar resposta als problemes que afecten els seus ciutadans. "Els governs tendeixen a ser més lents, mentre que els alcaldes són més ràpids i dinàmics," diu Khan, i afegeix que "l'alcaldessa de Barcelona coneix millor la seva ciutat que el govern espanyol, així com l'alcalde de Londres coneix millor la ciutat que el govern britànic".En un article signat conjuntament i publicat avui al prestigiós rotatiu The Guardian, Colau i Khan reclamen més recursos per a les grans ciutats. "Hem de convèncer als estats que si donen més poder a les ciutats, també guanyaran ells en eficàcia," assegura Colau. Entre els reptes que les ciutats afrontaran millor a nivell local, Colau destaca l'augment de la desigualtat, el canvi climàtic i els moviments migratoris.L'alcaldessa ha parlat de l'acollida de la seixantena de persones rescatades per l'ONG Proactiva Open Arms al Mediterrani, i que desembarcaran al port de la capital demà dimecres. Colau assegura sentir-se "feliç" de poder rebre el grup de migrants, però també "lamenta" que la Unió Europea "no rescati aquestes persones". Colau creu que després d'atendre mig miler de persones arribades de la frontera sud en dues setmanes, Barcelona "ja som una ciutat d'acollida". Adreçant-se a Sánchez, l'alcaldessa ha demanat que els gestos de les darreres setmanes¿els quals valora "molt positivament"¿es transformin en polítiques estructurals.

Anar al contingut