Colau demana al govern espanyol que aturi totes les obres privades
La Junta Constructora de la Sagrada Familia va aturar les obres fa deu dies (EFE/Marta Pérez)

Colau demana al govern espanyol que aturi totes les obres privades

Reclama a l'Estat que garanteixi ingressos mínims a les famílies i que suspengui el pagament dels lloguers a persones i comerços per fer front a la crisi socioeconòmica

Actualitzat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al govern espanyol que faci aturar les obres privades que encara hi ha a la ciutat i també ha fet una crida als ciutadans en aquest sentit.

Barcelona ha suspès les 72 obres municipals no imprescindibles. Colau ha explicat que s'han detectat obres privades "que no té sentit que es mantinguin" però que l'Ajuntament no té competències per aturar-les.

El tinent d'alcaldia Albert Batlle ha reconegut que, de les 13.000 llicències d'obres atorgades, moltes estan aturades, però ha retret als que volen "aprofitar el confinament per canviar l'enrajolat de la cuina o del bany", la qual cosa "complica la situació no només a nivell de convivència, sinó a nivell de salut".


Ingressos mínims i suspensió de lloguers

Colau també ha demanat a l'Estat que garanteixi uns ingressos mínims a les famílies i que suspengui el pagament dels lloguers a persones i comerços per fer front a la crisi socioeconòmica causada per la pandèmia del coronavirus.

Ada Colau, que ha passat 15 dies de quarantena per haver estat en contacte amb una persona positiva al coronavirus, ha comparegut acompanyada del tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, en una roda de premsa transmesa telemàticament des de l'Ajuntament.

L'alcaldessa ha posat èmfasi que aquesta setmana, la segona de confinament, serà "més complicada i difícil, amb més contagis, més pacients crítics i defuncions que la passada".

Ada Colau
Ada Colau (ccma)


Liquiditat i hipoteques

Colau també ha insistit en la demanda de mantenir la línia de posar en marxa mesures econòmiques per oferir liquiditat i garanties socials com la moratòria d'hipoteques.

En aquest sentit, ha demanat a Pedro Sánchez que passi a la suspensió del pagament de lloguers per a persones i comerços que ho necessitin i que s'estableixi algun tipus de renda mínima garantida "perquè cap família es quedi sense uns ingressos mínims" mentre duri l'estat d'alarma.


Centre de confinament a la Fira

L'alcaldessa també ha anunciat que dimecres s'obrirà el centre de confinament per a persones vulnerables de la Fira i que, en comptes de les 150 places inicials previstes, en la primera fase n'oferirà 225 i es treballa per ampliar-lo en 225 més la setmana que ve.

Es farà al pavelló número 7 del recinte de Fira de Barcelona, que ha dit que hi ha capacitat per acollir fins a un total de 1.000 persones, complint amb tots els protocols de seguretat dissenyats per les autoritats sanitàries i assegurant alimentació, seguretat i higiene.

El dispositiu del pavelló 7 va començar a muntar-se i condicionar-se diumenge per part de la Unitat Militar d'Emergències (UME), conjuntament amb l'Exèrcit de Terra, Creu Roja, Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona.

Un cop acabi aquesta fase, els equips tècnics municipals conjuntament amb la Creu Roja i en col·laboració amb altres entitats socials gestionaran el dispositiu, que, segons va explicar al seu dia, l'Ajuntament acollirà persones sense llar, famílies desnonades o dones maltractades, entre altres col·lectius vulnerables.

L'espai cedit per Fira de Barcelona està dedicat al confinament i garantirà l'atenció social de les persones. Així es disposarà de zona de descans, dutxes i menjador. Creu Roja i el personal de l'Ajuntament de Barcelona garantiran el bon funcionament de l'espai, tot i que també hi haurà coordinació amb el 061 perquè, en cas que es detecti algun cas positiu per Covid-19, es faci el trasllat a altres equipaments sanitaris.

A més, les persones que puguin necessitar algun tipus d'atenció mèdica de baixa intensitat no relacionada amb el coronavirus comptaran amb un espai específic dins de l'equipament.


Altres equipaments per a persones amb necessitats específiques

També està previst que aquest dimecres entri en funcionament un nou equipament amb capacitat específica per acollir 72 dones sense llar a l'espai Dos de Maig i un nou equipament de 30 places per a persones que necessitin confinament per prescripció mèdica. Aquest últim es gestionarà des de Sant Joan de Déu Serveis Socials i l'accés serà per derivació des d'alguna de les prop de 2.200 places que ja funcionen a la ciutat.

Colau ha recordat que divendres passat ja es van posar en funcionament l'Espai Pere Calafell - 58 places per a persones sense llar - i un dispositiu d'higiene, bugaderia i menjador, en coordinació amb el Centre Assís.


Prioritats municipals

També ha destacat en roda de premsa que la prioritat "més important" d'aquests dies és estar "al costat" del sistema de salut i és per això que ha apuntat que les administracions han de fer el que estigui a les seves mans per ajudar els professionals sanitaris.

En aquest sentit, ha destacat que tots els recursos que té l'Ajuntament es prioritzen a ajudar el sistema sanitari i que el govern municipal hi serà per fer el que calgui, ja sigui un acord amb els hotels, facilitar transport o buscar equipaments pròxims a centres hospitalaris.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ada ColauAjuntament de Barcelona
Anar al contingut