Colau, alcaldessa amb el PSC, o pacte amb ERC i Maragall d'alcalde: consulta als comuns
Colau sotmetrà a les bases quin acord de govern prefereixen per a Barcelona (Efe/Alejandro García)

Colau aposta per un acord amb el PSC en la consulta de Barcelona en Comú

Colau sotmetrà a les bases quin acord de govern prefereixen, i defensa que li sembla millor un pacte amb el PSC

Juli RodésActualitzat

Barcelona en Comú sotmetrà a les bases quin acord de govern prefereixen per a l'Ajuntament de Barcelona els pròxims quatre anys.

Una opció és una coalició amb el PSC amb Colau tornant a ser alcaldessa. L'altra és una coalició amb ERC, amb Ernest Maragall com a nou alcalde de la ciutat.

Aquesta consulta l'ha presentada aquest migdia Ada Colau en roda de premsa, dos dies abans del ple d'investidura, dissabte, del qual sortirà el pròxim alcalde de la capital de Catalunya.

 

Colau deixa clar que prefereix un acord de govern amb el PSC que li permeti continuar com a alcaldessa (Efe/Alejandro García)

 

Recapitulant el que ha passat aquestes últimes setmanes, des de les eleccions del 26M, Colau ha explicat que "hem vist com molta gent defensava que el tripartit [amb ERC i el PSC] havia de ser possible".

Tanmateix, ha afegit que, ara per ara, aquest acord a tres bandes no és possible: "Totes dues formacions han volgut parlar amb nosaltres, però s'han exclòs mútuament de les propostes d'acord de govern que fèiem nosaltres".

És per això, ha explicat Colau, que "la primera decisió important, la més important, segurament, que pren la coordinadora de Barcelona en Comú, és obrir consulta -avui mateix i demà- als milers d'inscrits sobre les dues propostes.".

Una consulta, ha volgut remarcar Colau, sobre la qual la direcció dels comuns no serà imparcial:

"La coordinadora va prendre una altra decisió important, que és defensar una posició: des de la direcció de Barcelona en Comú i jo personalment defensarem que veiem com a millor proposta -dins de la dificultat de la situació- l'acord amb el Partit Socialista."


Aquesta és la millor manera, ha defensat Colau, de tirar endavant el programa que els comuns tenen per a la ciutat.

 

Els comuns no renuncien a fer possible, en el futur, un tripartit d'esquerres amb ERC i el PSC (ACN)

 

L'actual alcaldessa en funcions, de tota manera, ha volgut remarcar que "nosaltres volíem fer un govern amb tots dos" [ERC i el PSC] i que "seguirem defensant [el tripartit] en el futur".

"Per nosaltres és clau destacar que l'elecció no és entre ERC i el PSC -de fet volíem fer un govern amb tots dos- sinó sobre l'alcaldia."

"L'alcaldia és molt important per liderar polítiques i per marcar les prioritats."

"Honestament, crec que hem demostrat que no estem en política per ostentar privilegis, sinó perquè ens creiem que hem d'impulsar una agenda de canvi i unes polítiques valentes per millorar la vida de la gent."


El suport de Valls "no ens agrada"

Durant la presentació de la consulta als inscrits, Colau no ha defugit la qüestió controvertida del suport -necessari- de Manuel Valls a la seva investidura si pacta amb el PSC.

"Fan falta tres vots més, i els ha ofert Manuel Valls", ha reconegut, abans de reconèixer que aquesta és una "situació totalment inesperada i no volguda"

"Aquesta és una qüestió que no ens agrada. Ho vull dir obertament. No ens haguéssim imaginat mai trobar-nos en aquesta situació i ens ha fet dubtar molt i debatre internament."

 

Ada Colau, aquest dimecres, durant l'últim ple de la legislatura actual (Efe/Quique García)

 

Amb tot, al final, els comuns han decidit no renunciar a l'alcaldia "per mantenir una agenda de canvi".

"No és una decisió fàcil. No és una opció que ens agradi, però després de molt debat intern hem arribat a una conclusió: no hem de renunciar a governar, que és pel que ens hem presentat a les eleccions. "

"No hem de renunciar a governar pel fet que tinguem tres vots regalats i que no hem anat a buscar. No hem de renunciar a fer el que hem vingut a fer: governar per millorar la vida a Barcelona."


Encara sobre el suport de Valls -que després de les eleccions va anunciar que donaria suport a Colau per evitar un alcalde independentista a Barcelona- Colau ha volgut deixar clar que "en cap cas aquests tres vots ni són fruit de cap acord ni modificaran cap de les nostres posicions.


ERC respon Colau: "La qüestió correcta és Valls sí o Valls no"

Esquerra Republicana de Catalunya acusa Ada Colau de voler "retenir l'alcaldia" a qualsevol preu i d'amagar la "lletra petita" del suport de Manuel Valls al govern de comuns i socialistes.

 

Jordi Coronas, d'ERC, el 4 de juny, després de la segona reunió amb els comuns (ACN)

 

Jordi Coronas, regidor d'ERC i integrant de l'equip que ha negociat aquests dies amb Barcelona en Comú, ha assegurat que "la qüestió correcta és Valls sí o Valls no":

"Creiem que la pregunta ha de ser molt més clara: Valls sí o Valls no. Tothom sap que els tres vots de Manuel Valls són claus i decisius i això vol dir condicionar les polítiques d'aquesta ciutat durant quatre anys."

En aquest mateix sentit, Coronas ha afegit que "sembla clar que l'objectiu d'Ada Colau és retenir l'alcaldia al preu que sigui" i s'ha preguntat: "On és la lletra petita, què demanarà Manuel Valls aquests quatre anys?"


El PSC, satisfet amb la consulta dels comuns

El cap de llista del PSC, Jaume Collboni, ha celebrat la decisió de Barcelona en Comú de sotmetre a consulta de les seves bases la possibilitat d'una coalició amb els socialistes:

 

"Nosaltres sempre hem vinculat el suport a la investidura d'Ada Colau a la formació d'un govern de coalició dels comuns amb el PSC, i en aquest sentit Ada Colau ha estat clara i explícita sotmetent a debat aquest compromís".

 

Collboni no descarta acabar presentant la seva pròpia candidatura a l'alcaldia al ple de dissabte si les bases dels comuns s'inclinen per un pacte amb ERC, però "es una eventualitat que no contemplem".

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MEn comúAda Colau
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut