La imatge presentada per l'artista alemany, creada amb IA (Boris Eldagsen)

Cola una fotografia feta amb intel·ligència artificial i guanya un prestigiós concurs

L'artista alemany Boris Eldagsen afirma que amb la seva decisió pretén accelerar el debat sobre els límits de la creació artística i el futur de la fotografia

Nou exemple de com la intel·ligència artificial (IA) suposa un repte per a la societat i, en aquest cas, per a l'art. L'artista alemany Boris Eldagsen, autor d'una de les imatges guanyadores d'un prestigiós concurs de fotografia, ha renunciat al premi després d'explicar que les dones que apareixen a la seva fotografia no existeixen i que són una creació de la intel·ligència artificial.

El treball de l'artista alemany, titulat "L'electricista", va guanyar la categoria oberta creativa al Sony World Photography Awards, fet la setmana passada a Londres. Però Eldagsen ha assegurat que estava sorprès per la decisió, ja que, al seu entendre, no complia els requisits per rebre el premi.

Amb la seva decisió, a més, l'artista assegura que pretén generar un debat obert sobre els límits de la creació artística i el futur de la fotografia.

"Les imatges d'intel·ligència artificial i la fotografia no haurien de competir entre elles en un premi com aquest; són entitats diferents. La IA no és fotografia; per tant, no acceptaré el premi".

L'artista insisteix en la necessitat d'establir què s'ha de considerar fotografia i què no: "Amb la meva negativa al premi espero accelerar aquest debat".

 


L'organització del concurs, molesta

Però l'organització del concurs s'ha mostrat molesta amb la decisió del fotògraf de rebutjar el premi, ja que, asseguren, en la categoria on participava Eldagsen "s'acullen diversos enfocaments experimentals per a la creació d'imatges". 

Un portaveu del concurs assegura que l'artista els havia confirmat que la peça era una co-creació, feta servint-se de la intel·ligència artificial: "Vam considerar que la seva entrada complia els criteris d'aquesta categoria i vam donar suport a la seva participació".

"Teníem ganes de participar en una discussió més profunda sobre aquest tema."

Però amb la renúncia d'Eldagsen, l'organització ha suspès les activitats previstes amb ell i l'han retirat del concurs


Debat obert

Molts artistes i fotògrafs acusen els sistemes d'IA d'explotar injustament les obres de centenars de milers de creadors humans sobre els quals s'entrenen els sistemes; alguns fins i tot han iniciat accions legals.

D'altres, però, simplement consideren la IA com una eina més, una nova categoria d'art potser, però no per això menys valuosa. Aquests argumenten que la fotografia en si també va ser una vegada un invent nou i, per a alguns, fins i tot amenaçador.

El debat, doncs, està servit. I moltes preguntes continuen encara sense una resposta clara. I no només a nivell conceptual o ètic, sinó també legal. Per exemple, qui és el propietari dels drets d'autor d'una imatge d'IA?

 

ARXIVAT A:
ArtTecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut