Barcelona

Coia Valls guanya el XIV Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica amb "La princesa de Jade"

L'escriptora, i també actriu, de Reus Coia Valls ha guanyat el XIV Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica que convoca l'Editorial Columna. Ho ha fet amb "La princesa de Jade", un relat d'aventures en el qual una expedició viatja a la Xina l'any 551 "per descobrir el secret més ben guardat d'Orient". En la novel·la, escrita en català i que aquest dijous arriba a les llibreries, tres dones de diferents orígens, cultures i religions marcaran el destí dels expedicionaris.

Actualitzat
En nom del jurat del guardó, format per Francisca Esperanza de Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchís, Maria Carme Roca i l'editora Ester Pujol, la també escriptora Maria Carme Roca ha destacat que es tracta d'una història ambientada en segle VI, en què es barreja l'aventura amb altres gèneres i en què l'amor, els viatges i l'exotisme de les cultures orientals en són l'eix vertebrador.

L'any de partida de la novel·la és el 551, quan l'emperador romà Justinià, per desig de la seva dona moribunda, l'emperadriu Teodora, organitza una expedició a la Xina per descobrir el secret de la seda. Per a aquesta missió, l'emperador escollirà els homes més capaços del seu imperi, com els monjos nestorians Rashnaw i Tistrya, el teixidor de Corinti Xenos i el seu fill Úrian, que viatjaran des de Constantinoble fins al sud de la Xina.

Coia Valls, que ja té publicada l'obra de literatura infantil "Marea de lletres", ha explicat fa uns anys va quedar fascinada amb la lectura de "Seda", d'Alessandro Baricco, i amb altres textos del mateix Marco Polo sobre les rutes de la seda. A partir d'aquí, es va documentar sobre el tema i va intentar reconstruir, "La princesa de Jade", una ficció en el marc d'un context històric verídic.

Dividida en tres parts, la novel·la té una protagonista per a cadascuna. A la primera, el pes el té l'emperadriu Teodora, una dona de classe molt baixa, prostituta en la seva joventut, que va acabar sent emperadriu, mentre que a la segona part qui porta l'acció és Najaah, una nòmada de la tribu Zaqif. L'última part és per a la jove Yu, la princesa de Jade, de la dinastia Liang, amb un ideari de vida basat en tradicions mil·lenàries.
Anar al contingut