Barcelona

Codorníu i Freixenet acorden retirar les demandes i acabar amb "la guerra del cava"

Les dues principals productores de cava, Freixenet i Codorníu, han acordat retirar les demandes judicials que havien anat encreuant durant els últims deu anys i han acabat amb el que va batejar-se com "la guerra del cava" amb un pacte que inclou compensacions econòmiques. Des del sector del cava i de l'Institut Català de la Vinya i el Vi s'ha valorat positivament la firma de la pau entre les dues empreses i s'espera que l'acord permeti impulsar el món del cava.

Actualitzat

La denominada "guerra del cava" va començar el 1996, quan Codorníu va denunciar públicament que el grup Freixenet havia llançat al mercat ampolles de cava que no havien arribat als nou mesos de criança mínima exigits pel reglament del Consell Regulador del Cava. Els jutjats de Vilafranca del Penedès van creure que s'havia produït un frau al consumidor i que Freixenet no havia respectat els nou mesos mínims d'envelliment. L'empresa va ser sancionada pel Consell Regulador del Cava, tot i que es va recórrer contra la decisió i el Tribunal Constitucional va anul·lar-la.

Posteriorment, va ser Freixenet qui va acusar Codorníu d'haver utilitzat il·legalment la varietat pinot noir (que en aquella època no estava autoritzada per elaborar cava blanc), d'excedir-se en els rendiments a la seva finca de Raimat i de plagiar les ampolles blanques emmaragdades de la seva Carta Nevada.

Aquesta mala relació havia provocat que l'actual conseller d'Agricultura, Jordi William Carnes, els cités com a mostra d'una rivalitat que restava possibilitats d'internacionalització a les societats agroalimentàries catalanes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut