Cobrar per vacunar-se, nou incentiu per combatre la variant Delta als Estats Units

100 dòlars i un dia lliure a la feina són algunes de les mesures proposades per Biden per frenar les infeccions, que s'han multiplicat per quatre en un mes

Jordi Brescó MontserratActualitzat

La variant Delta està causant estralls entre la població dels Estats Units i entre la popularitat del seu president, Joe Biden. Menys d'un mes després d'anunciar la "independència imminent" del virus, el líder demòcrata ha hagut de posar fre a l'eufòria generada.

Davant l'augment de contagis per Covid -s'han multiplicat per quatre en un mes-  Biden ha aparegut en roda de premsa per explicar algunes recomanacions que semblaven impensables setmanes enrere, i que afecten també les persones vacunades, com tornar a les mascaretes a l'interior.

Biden ha predicat amb l'exemple, i ha aparegut davant dels mitjans portant la mascareta. El govern no hi pot obligar, però sí que en recomana l'ús en interiors, també per a aquells que tinguin la pauta completa.

Biden proposa nous incentius per reactivar la vacunació davant l'avanç de la variant Delta
Una parella amb mascareta al metro de Nova York (Andrew Kelly/Reuters)

La principal preocupació de Biden continua sent l'estancament en el procés de vacunació. El 50% dels estatunidencs han rebut ja les dues dosis, segons les dades del govern nord-americà. Però des que es va arribar al punt àlgid al mes d'abril, Estats Units ha vist com l'avançaven per la dreta potències que n'estaven molt lluny, com la Unió Europea. Durant el mes de juliol, per cada vacuna posada als Estats Units a la UE se n'han administrat quatre.

Dos raons expliquen aquest retrocés. La primera, el principal maldecap del president, el terç d'estatunidencs que desconfien de les vacunes, que Biden acusa com a responsables de l'augment de contagis. La segona, tots aquells ciutadans que, veient que el país tornava a la normalitat, van aparcar la seva vacunació.

Vacunació obligatòria "de facto" 

Si fos per Biden, des del govern federal s'obligaria tota la població a vacunar-se, una possibilitat que el president ha declarat que "està per veure". 

Mentrestant, Biden ha recordat que les empreses i les comunitats locals sí que tenen aquesta opció. De fet, aquesta mateixa setmana, Google i Netflix van anunciar que exigirien la pauta completa als seus treballadors.

Mentre es debat la legalitat d'aquesta mesura, Biden ha aplicat quelcom similar en els àmbits de l'exèrcit i dels treballadors federals. Ha anunciat que tots el que no s'hagin vacunat hauran de fer-se un o dos tests per setmana, a més de portar la mascareta a totes hores. No es tracta, doncs, d'una obligació en si mateixa, però sí marca una enorme diferència entre aquells que estiguin vacunats i aquells que no.

"Ha arribat l'hora d'imposar requeriments en els grups clau"


Cent dòlars i un dia lliure per a qui es vacuni

El mateix Biden havia dit al juny que no pensaven obligar ningú a vacunar-se, una sentència lògica en un país com Estats Units, tan recelós de les seves llibertats individuals. Arribats a aquest punt, però, qualsevol incentiu és poc per reactivar el procés de vacunació a nivell estatal.

Per això, el president ha anunciat que el govern donarà cent dòlars a tots els individus que es vacunin a partir d'ara. Si treballen en una empresa petita o mitjana, a més, l'administració oferirà una compensació econòmica corresponent al dia lliure que cada un dels treballadors podrà demanar per vacunar-se.  

"Volem que les nostres vides tornin a la normalitat. La vacunació als llocs de treball permetrà que això succeeixi de manera ràpida i efectiva" 

Biden també s'ha referit als seus rivals del partit republicà, que han aprofitat el canvi de rumb del govern demòcrata per criticar-lo durament. "Això no va d'estats blaus o vermells. Va, literalment, de vida o mort", ha declarat Biden, en posat seriós. 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenVacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut