Coalició o cooperació? Podem consulta amb les bases la relació amb el PSOE

El govern en funcions del PSOE estudia "tots els escenaris" i retreu a Iglesias que pensi només en "debats estèrils sobre càrrecs i persones"

RedaccióActualitzat

Unides Podem obre una consulta interna sobre la investidura de Pedro Sánchez. Els militants hauran de decidir si validen o no l'aposta de govern de coalició que reclama la direcció d'Iglesias. Mentrestant, el PSOE resta a l'espera i reivindica la seva voluntat de diàleg per arribar a un acord, "abans del repartiment de cadires".

Aquest divendres, la portaveu de Podem, Noelia Vera, ha anunciat la consulta a les bases del partit, que ja ha començat a través del web i els inscrits al partit podran votar fins dijous a les 11, abans que la direcció en valori els resultats al llarg del cap de setmana que ve.

Hi ha dues opcions de resposta que, segons Vera, són "clares i directes". La primera és "per fer president Pedro Sánchez cal un acord integral de govern de coalició sense vetos on les forces tinguin una representació raonablement proporcional als seus vots". És a dir, el govern de coalició amb ministres de Podem.

I la segona opció és "fer president Sánchez ja sigui amb el vot a favor o amb l'abstenció i d'acord amb la proposta del PSOE d'un govern dissenyat únicament del PSOE amb col·laboració a nivell administratiu subordinat al govern i amb un acord programàtic".

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha valorat la consulta. Ha retret a Pablo Iglesias que pensi només en "debats estèrils sobre càrrecs i persones" en comptes de "continguts, de polítiques i de programa".

"El primer", ha dit, és saber "què es farà", i després "amb qui", ha sentenciat:

"No és una qüestió d'egos, d'orgulls personals. És una qüestió d'estat. Primer, hem de parlar del que farem i, després, parlarem sobre qui pilotarà el projecte."

Celaá ha apuntat que malgrat el fiasco en les converses d'aquesta setmana, el president espanyol en funcions "ho tornarà a intentar" i provarà d'assolir un acord amb Podem "tan aviat com sigui possible".

"Esperem que ens posem a treballar perquè al juliol puguem tenir una investidura i un govern."

 

Podem rebutja l'oferta del PSOE d'afegir independents

Podem ha adoptat la decisió de consultar les bases després que, aquest dijous, fonts socialistes insistissin que Sánchez "està valorant tots els escenaris possibles" i que la cúpula del PSOE estaria disposada a acceptar ministres d'Unides Podem, però amb perfils "més tècnics que polítics". Una opció, però, que continuaria barrant a Iglesias el pas d'integrar-se en el futur executiu.

La proposta ha estat ben rebuda per la cúpula de Podem. Aquest divendres, Pablo Iglesias ha dit que la política l'han de fer els dirigents dels partits i no els "tecnòcrates". En una entrevista a TVE, el líder de Podem ha reivindicat que "en democràcia governa qui es presenta a les eleccions i qui té el suport dels ciutadans".

"De tècnics n'hi ha d'haver molts als ministeris, però en democràcia, la gent vota representants que han de governar. Respectem la democràcia."

Qui també ha parlat del tema a través d'una entrevista ha estat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, que ha remarcat que els socialistes estudien "tots els escenaris", però no ha confirmat si això obre la porta de l'executiu central a alguns membres de Podem.

"Volem asseure'ns, continuem aquí per treballar conjuntament, els equips i el programa."

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo IglesiasEleccions 28AUnides PodemPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut