Madrid

Clos diu que el rebut de la llum s'encarirà arran de l'apagada de Barcelona

El ministre d'Indústria, Joan Clos, ha anunciat que finalment el rebut de la llum s'apujarà per poder finançar la millora de la xarxa elèctrica arran de l'apagada de Barcelona el mes de juliol. Així ho va dir ahir Clos, que va afegir que s'augmentaran les inversions a Red Eléctrica de España un 50% per poder reformar les línies. Recordem que fins l'any 2009 és el govern qui fixa el preu de les tarifes elèctriques i que, posteriorment, després de la liberalització del sector, seran les mateixes empreses qui determinaran el cost del rebut.

Actualitzat
El ministre Clos ha afirmat que es vol elevar "en els pròxims anys" a entre 800 i 900 milions d'euros la partida destinada a noves inversions en transport d'electricitat que executa Red Eléctrica de España (REE).

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Indústria i Comerç del Senat, el ministre ha recordat que des de l'inici de la legislatura l'assignació tarifària al transport d'electricitat ha passat de 200 milions d'euros als 600 milions assignats aquest any. Així, si es fes efectiu l'augment anunciat, s'estaria incrementant un 50% el pressupost destinat a aquesta partida.

Clos ha relacionat obertament aquest increment amb la gran apagada d'aquest estiu a Barcelona, i ha afirmat que va posar de manifest les deficiències en el disseny d'algunes xarxes elèctriques. Per això, el Ministeri d'Indústria s'ha proposat millorar la xarxa en forma de malla perquè el subministrament d'una determinada zona no depengui d'una sola línia o subestació.

A més, el ministre ha instat les elèctriques que modifiquin el traçat dels cables de mitjana i alta tensió que actualment sobrevolen instal·lacions a cel obert mentre es treballa en una norma tècnica que prohibeixi aquestes esteses. Durant la seva compareixença a la Comissió d'Indústria del Senat, Clos ha recordat que la legislació actual no prohibeix que els cables travessin per damunt de les subestacions elèctriques, però que mentre s'elabora una normativa s'ha demanat a les empreses afectades que prenguin mesures "immediatament" per cobrir aquest risc amb l'objectiu de "donar major seguretat al sistema" i evitar incidents com l'apagada ocorreguda a Barcelona el mes de juliol passat, que va afectar més de 300.000 clients durant tres dies.
Anar al contingut