Barcelona / Karma Peiró

Classes a través dels mòbils: nou sector a explorar

Es pot ensenyar des dels mòbils? Com i què? A quins països? I què costa aquesta educació? És de qualitat? Són preguntes que encara estan per respondre. El sector de l'M-Education, o l'educació mitjançant els mòbils, és tan incipient que les poques empreses que hi estan implicades creuen que té futur però no en poden presentar gaires resultats.

Actualitzat
El món sencer està canviant els esquemes a l'hora d'impartir coneixements, i les tecnologies actuals ajuden a superar els impediments de desplaçaments, falta de recursos econòmics o diferències socials. D'altra banda, els mòbils estan entrant en un mercat nou amb totes les expectatives posades perquè creixi exponencialment. Així ho han explicat els ponents a la taula rodona del Mobile World Congress, titulada: "M-Education: Liberating the Classroom" (educació amb el mòbil: alliberar les aules).

Queda molta feina a fer, no obstant això, els fabricants dels aparells, els creadors de continguts, ONG i organismes públics ja creuen que és possible la formació d'educadors a distància a través de la telefonia mòbil o d'alumnes que tenen un interès a sortir de l'analfabetisme o a millorar el nivell d'una llengua estrangera, per exemple.

Nokia té actualment en marxa tres programes d'informació (Agricultura, Educació i Entreteniment) que funcionen a través d'SMS  per a la població de l'Índia, Indonèsia, l'Àfrica i la Xina. La manera més senzilla i ràpida d'accedir a un mercat amb molts pocs recursos econòmics. "Un agricultor rep en el seu mòbil els preus del mercat del producte que ell comercialitza o la previsió del temps i això és de gran utilitat", ha explicat Dieter May, vicepresident de Mercats Emergents de Nokia. "No tenen ordinadors però es connecten a internet a través dels mòbils". Els preus dels serveis són assequibles i els missatges arriben en la llengua local.

BBC Janala  és un servei estrenat fa un mes i mig a Bangla Desh per aprendre l'anglès amb els mòbils. "Amb només un missatge de veu es poden impartir lliçons, de diferents nivells, en 3 minuts", ha explicat Sara Chamberlain, directora del programa. "En poc temps es millora la pronunciació i s'obren possibilitats d'accedir a nous llocs de treball". Durant el poc temps que fa que està en marxa, milers de persones l'han provat i s'han descarregat un total de 26.000 lliçons des dels mòbils.

Per últim, Karen Coppock, vicepresidenta de la consultoria Vital Wave Consulting  especialitzada en M-Education, ha mostrat la iniciativa Jokko, que s'està duent a terme al Senegal també amb SMS. "Els mòbils poden ser de gran ajuda en moltes parts del món. Només cal trobar el motiu i les empreses que col·laborin en els projectes".

Queda clar que, de moment, l'SMS és el servei estrella per ensenyar a través dels mòbils. És el més senzill i el més econòmic però el temps dirà si es pot fer educació en altres formats.
Anar al contingut