Seqüència del dia del retorn de Ponsatí, des de l'arribada a Catalunya fins a la posada en llibertat (Agències)

Clara Ponsatí, detinguda i posada en llibertat: Llarena la cita al Suprem el 24 d'abril

L'exconsellera d'Ensenyament haurà de comparèixer davant del jutge que la processa per un delicte de desobediència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Clara Ponsatí

Clara Ponsatí vola aquest matí cap a Brussel·les, on dimecres i dijous el Parlament Europeu es reuneix en sessió plenària. L'exconsellera d'Ensenyament ha agafat l'avió hores després de comparèixer davant del jutge de guàrdia i quedar en llibertat provisional: ha sortit de la Ciutat de la Justícia a tres quarts d'onze de la nit.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'ha citada a declarar el dilluns 24 d'abril a les 11 del matí. Aleshores, si Ponsatí s'hi presenta, li comunicarà el processament per un delicte de desobediència pel seu paper en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. També ha establert que cal que l'eurodiputada designi domicili i telèfon on pugui ser localitzada i li ha advertit que si ho incompleix pot ser que es modifiqui la seva situació personal i sigui detinguda.

Ponsatí saluda algunes de les persones que s'han acostat a la Ciutat de la Justícia per donar-li suport (EFE/Quique García)

Detenció en ple carrer a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han detingut Ponsatí a Barcelona a les sis de la tarda. L'exconsellera d'Ensenyament acabava de sortir del Col·legi de Periodistes, on ha fet una roda de premsa després de tornar al Principat.

En la roda de premsa, Ponsatí ha verbalitzat que el primer que volia fer un cop a Barcelona era anar fins al Born. Quan estava passejant pel centre de la ciutat, a la plaça de la Catedral, un agent dels Mossos d'Esquadra s'ha acostat a Ponsatí i l'ha detingut. Ha estat davant de moltes càmeres i un grup nombrós de ciutadans que donaven suport a l'exconsellera.

Ponsatí, acompanyada per l'advocat Gonzalo Boye, li ha mostrat la credencial d'eurodiputada i ha defensat que té immunitat.

Així ha estat el moment de la detenció:


L'agent, que no duia uniforme però sí un anorac dels Mossos, s'ha dirigit a l'exconsellera d'Ensenyament per demanar-li que l'acompanyés i Ponsatí ha respost que té immunitat com a eurodiputada:

- Vostè sap que jo tinc immunitat?

- Sí, però també tenim una ordre de detenció del Tribunal Suprem.

- Sap que aquesta ordre de detenció és il·legal?

- Hauríem de parlar en un lloc més tranquil. Aquí no és el lloc de parlar.

- No, no, a mi ja em va bé parlar aquí.

- És tan amable d'acompanyar-me, sisplau?

- Ja entenc que vostè fa la seva feina...

- Li demano amablement que m'acompanyi.

- Jo amablement li recordo que està intentant detenir una eurodiputada.

- Això ho parlem ara, si vol. És tan amable, sisplau, d'acompanyar-me?

- Està intentant detenir una eurodiputada que té immunitat.

- M'acompanya, sisplau? És tan amable?

- Em pot donar el seu número de placa?


Finalment, després de parlar tant amb l'exconsellera com amb Boye, un vehicle sense logotipar ha traslladat Ponsatí a la Ciutat de la Justícia per comparèixer davant del jutge de guàrdia.

Mentre es produïa la detenció, el compte de Twitter de Ponsatí ha piulat que els Mossos la detenien "il·legalment":


Fins a la Ciutat de la Justícia s'hi han desplaçat un grup de persones per donar suport a Ponsatí, convocats per l'ANC i Òmnium. Els manifestants han tallat la Gran Via. 


D'altra banda, aquest dimecres a la tarda hi ha ple al Parlament Europeu. En una roda de premsa des de l'Eurocambra, Carles Puigdemont i Toni Comín han insistit que Ponsatí ha de poder-hi acudir.

Els serveis legals de l'Eurocambra estan estudiant la situació legal en què queda Ponsatí després de la detenció. Un portaveu de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha confirmat que han rebut una "petició de defensa" de la immunitat de l'eurodiputada, però ha assenyalat que abans han d'examinar "totes les qüestions legals" al voltant del cas.

El Suprem reclama Ponsatí per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'Octubre. Durant anys se la va reclamar per sedició, però, després de la reforma del delicte aprovada pel Congrés el mes de novembre, Llarena va limitar-ho a desobediència, que no comporta pena de presó.

Ponsatí entra al vehicle policial que l'ha portat davant del jutge de guàrdia (Europa Press/Lorena Sopeña)

La defensa de Ponsatí demana un habeas corpus

Quan Ponsatí era a la Ciutat de la Justícia, els advocats de l'eurodiputada han presentat un habeas corpus per detenció il·legal davant del jutge de guàrdia.

Fonts de la defensa han informat que l'habeas corpus s'ha interposat davant del jutge instructor mentre la consellera continuava als jutjats de guàrdia a l'espera que el magistrat resolgui sobre la seva situació.

L'habeas corpus és una figura legal que permet que qualsevol ciutadà pugui exigir comparèixer immediatament davant d'un jutge perquè determini la legalitat de la detenció. S'ha de resoldre en un termini màxim de 24 hores.

Concentració en suport de Ponsatí davant de la Ciutat de la Justícia (Europa Press/Lorena Sopeña)

Elena: "Ens sorprèn que s'ordeni la detenció d'algú per un delicte de desobediència"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que Ponsatí "ha tornat d'un exili que mai hauria hagut de patir" i ha lamentat que se l'hagi detingut per un delicte que no comporta penes de presó, com és el de desobediència:

"Ens sorprèn que s'ordeni la detenció d'algú per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó, en lloc de citar-la a declarar."

Elena ha assegurat que els Mossos d'Esquadra han actuat "seguint ordres del jutge, com és el seu deure legal quan actua com a policia judicial". També seguint instruccions judicials, l'han traslladat a la Ciutat de la Justícia.

El conseller d'Interior ha celebrat que la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició "facilita" que la justícia hagi de deixar en llibertat l'eurodiputada de Junts després de declarar.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant la breu compareixença per explicar la detenció de Ponsatí (ACN/Gerard Artigas)

Acusada de desobediència

Fonts del Tribunal Suprem havien explicat que si Ponsatí compareixia voluntàriament davant el jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, no se la detindria.

La policia tenia una ordre de detenció vigent a l'Estat, i com que no s'ha produït aquesta compareixença voluntària, emparant-se en aquesta ordre, Ponsatí ha estat detinguda i posada a disposició del jutjat de guàrdia de Barcelona.

Segons aquestes fonts, la intenció del jutge Llarena és actuar de la mateixa manera com ho va fer respecte a les altres dues persones acusades de desobediència --delicte que no comporta penes de presó--. Anna Gabriel i Meritxell Serret van comparèixer voluntàriament i van quedar en llibertat en previsió d'altres citacions.

A més, Llarena va assegurar que la detenció de Ponsatí i Marta Rovira es limitaria al temps estrictament indispensable per garantir la continuació del procés.

Moment en què un agent dels Mossos deté Clara Ponsatí, a la plaça de la Catedral de Barcelona (ACN/Gerard Escaich Folch)

Cinc anys d'exili entre Edimburg i Brussel·les

Ponsatí, que va incorporar-se al govern Puigdemont pocs mesos abans de l'1-O com a consellera d'Ensenyament, va assumir la direcció d'escoles i instituts que havien de ser seus electorals durant el cap de setmana del referèndum.

Després de l'1-O i la votació de la declaració d'independència, Ponsatí va marxar a Bèlgica, on va rebre l'ordre de detenció europea de l'Audiència Nacional, que l'acusava d'un delicte de rebel·lió.

Amb una llarga trajectòria acadèmica, Ponsatí és especialista en Teoria de Jocs i Economia Pública i ha treballat en diverses universitats dels Estats Units, com Princeton o Georgetown. Quan es va retirar aquesta primera euroordre, a principis del 2018, Ponsatí va instal·lar-se a Escòcia i va reincorporar-se a la plaça com a catedràtica d'Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews.

Tant la segona com la tercera euroordre la van enganxar a Escòcia. L'última ja era per un delicte de sedició, perquè el Tribunal Suprem va desestimar reclamar-la per rebel·lió després de la sentència del judici del procés, el novembre del 2019.

A principis del 2020, Ponsatí va entrar al Parlament Europeu com a eurodiputada de Junts, arran de la nova distribució d'escons pel Brexit. Aleshores va tornar a Brussel·les.

Amb el retorn a la capital comunitària, Escòcia va tancar definitivament el cas de l'extradició de l'exconsellera en considerar que ja no estava sota la seva jurisdicció.

A l'Eurocambra, té actualment immunitat parlamentària cautelar, concedida pel Tribunal de Justícia de la UE el maig del 2022.

Amb la reforma del Codi Penal, el Suprem només ha refet l'ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència.

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, al Parlament Europeu (ACN/Natàlia Segura)

"No he vingut a fer cap pacte amb l'Estat"

En les primeres paraules després de tornar de l'exili, Ponsatí ha negat que el seu retorn estigui vinculat a cap pacte amb l'Estat:

"No he vingut a fer cap pacte amb l'Estat, sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la passivitat de les institucions catalanes i la necessitat que les institucions europees deixin de mirar cap a una altra banda davant la violació sistemàtica de l'estat de dret a Catalunya."

També s'ha dirigit al jutge Llarena, a qui ha advertit que en cas que la detinguessin "s'haurà d'atendre a les conseqüències, com sempre li ha passat a Europa". Ponsatí defensa que ella té immunitat com a eurodiputada.

 

ARXIVAT A:
Clara Ponsatí Procés català Tribunal Suprem Pablo Llarena Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut