Clara Ponsatí, amb el seu advocat, rebent el suport de desenes de persones fora del tribunal (Reuters)
Clara Ponsatí, amb el seu advocat, rebent el suport de desenes de persones fora del tribunal (Reuters)
Edimburg

El tribunal d'Edimburg ajorna la decisió sobre l'extradició de Clara Ponsatí

L'advocat de l'exconsellera assegura que "aquesta euroordre és una deformació grotesca de la veritat"

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament cessada Clara Ponsatí haurà de tornar a comparèixer davant del tribunal d'Edimburg que estudia la petició d'extradició a Espanya demanada pel Tribunal Suprem 

Per valorar l'euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena se celebrarà una vista completa el 30 de juliol, durant dues setmanes, després de dues vistes preliminars que es faran el 15 de maig i el 5 de juliol.

Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar, han sortit del tribunal quan passaven uns minuts d'un quart d'una

 

 

De seguida s'han sentit crits de suport -"Clara, Clara!"- per part d'unes desenes de persones congregades. 

Anwar ha llegit una declaració en nom de Ponsatí i no ha acceptat preguntes de la premsa. Ha començat explicant que l'exconsellera "rebutja absolutament les acusacions a què s'enfronta" i ha fet la següent consideració:

 

"Clara Ponsatí, una apreciada professora de la Universitat, no ha comès mai cap delicte, però si és extradida s'enfronta a una pena de fins a 33 anys de presó per haver promogut, pacíficament, la celebració d'un referèndum." 

 

L'advocat ha explicat que la línia de defensa de Ponsatí es basa, sobretot, en el fet que "les autoritats espanyoles han comès un abús del procediment" de l'euroordre.

 

"Argumentarem que Espanya és culpable d'abusar del procediment de l'euroordre, que mai no va ser concebuda com un instrument de repressió política."

 

A partir d'aquí, Anwar ha desgranat diversos arguments que defensaran davant del tribunal. Per començar, qüestionaran la validesa de l'euroordre "perquè els fets no demostren que Ponsatí hagi comès cap delicte". També que "l'euroordre s'ha emès amb els propòsit de jutjar Ponsatí per les seves opinions politiques" i que, per tant, "la detenció seria injusta i incompatible amb els drets humans". 

A més, segons Anwar, "el delicte de rebel·lió violenta no existeix a Escòcia".

 

A mode de conclusió, Anwar ha defensat que "l'euroordre, en més de 90 pàgines, no pot especificar cap acte violent atribuïble a Ponsatí" i que tampoc "no ha aconseguit aportar la més mínima prova" que s'utilitzés diner públic per finançar el referèndum. 

L'advocat, a més, ha lamentat que l'escrit de Llarena "no fa esment a les accions de milers de policies acusats de fer atacs brutals a catalans pacífics en els col·legis electorals".

Per tot plegat, Anwar ha sentenciat que "aquesta euroordre és una deformació grotesca de la veritat".

Anwar, d'altra banda, ha explicat que ja treballa amb la resta d'advocats "a Alemanya, Bèlgica, Espanya i Catalunya" i que "la conducta d'Espanya quedarà, una vegada més, sota l'escrutini internacional".

 

Ponsatí havia arribat al tribunal poc després de dos quarts d'onze del matí. Unes desenes de persones l'esperaven a la porta del jutjat amb estelades i amb pancartes per donar-li suport.

Abans d'entrar al tribunal, l'advocat i rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, ha explicat com plantejarà la defensa de Ponsatí, que és professora a la Universitat de Saint-Andrews. 

 

"Volem defensar sòlidament Clara Ponsatí contra els intents d'extradició de les autoritats espanyoles, i aquesta euroordre mai es va organitzar de manera adient. És repressió política. Farem un informe després de la sessió."

 

 

L'advocat de Clara Ponsatí considera que la decisió dels tribunals alemanys de descartar el delicte de rebel·lió pot servir de precedent a la justícia escocesa.

El diari escocès "The National", per cert, torna a dedicar aquest dijous la portada a Ponsatí, amb una foto de la consellera cessada pel 155 i el titular "Estem amb tu, Clara".

 

 

Comín, Puig i Serret declaren dimecres que ve 

Avui s'ha sabut, d'altra banda, que els tres exconsellers que són a Bèlgica -Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret- tornaran a declarar davant del jutge dimecres de la setmana que ve, el 18 d'abril. 

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàGovern empresonatSedicióRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut