Justin Bieber, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Clam perquè Justin Bieber no actuï a l'Aràbia Saudita: "No cantis per a assassins"

La parella del periodista assassinat, Jamal Khashoggi, li demana que denunciï el règim liderat pel príncep Mohamed bin Salman

RedaccióActualitzat

El cantant canadenc Justin Bieber té prevista una actuació el 5 de desembre a l'Aràbia Saudita durant el Gran Premi de Fórmula 1, i està rebent molta pressió perquè no hi vagi.

L'origen és una campanya de l'ONG Human Rights Foundation, l'HRF, que el 9 de novembre va fer públic que havia enviat una carta a Bieber demanant-l'hi.

Dissabte de la setmana passada es va afegir a la petició Hatice Cengiz, parella del periodista Jamal Khashoggi, assassinat a Turquia per ordre del règim saudita.


"Una oportunitat única"

En una carta publicada al Washington Post, diari en el qual col·laborava Khashoggi, Cengiz li recorda que una investigació de l'ONU va certificar la responsabilitat de l'Aràbia Saudita en el crim:

"Aquesta és una oportunitat única d'emetre un missatge poderós al món que el teu nom i el teu talent no es farà servir per restaurar la reputació d'un règim que assassina els seus crítics."

 

Mohamed bin Salman, el responsable

També li assegura que qui l'ha escollit a ell per anar-hi a actuar és el príncep hereu Mohamed bin Salman, considerat responsable últim de la mort de Khashoggi:

"A l'Aràbia Saudita no passa res important sense el seu consentiment, sobretot en el cas d'un esdeveniment tan important i cridaner com aquest."

En la carta Hatice Cengiz s'adreça a un aspecte sensible de Bieber: la seva reputació com a defensor dels drets humans, sobretot els del col·lectiu LGBTIQ+:

"Aquest any, has llançat un àlbum que vas titular 'Justícia'. També n'has llançat un altre amb el títol de 'Llibertat'. L'Aràbia Saudita té una gran necessitat de totes dues."

"No cantis per als assassins del meu estimat Jamal. Si us plau, parla i condemna el seu assassí, Mohammed bin Salman. La teva veu serà escoltada per milions de persones."

#WTFJustin

Aquesta carta ha donat ales a la campanya, que s'ha estès als carrers i a les xarxes socials amb l'etiqueta #WTFJustin.

L'endemà, davant del teatre de Los Angeles, on se celebrava la gala dels American Music Awards, va aparèixer un autobús amb una gran pancarta amb aquesta etiqueta.

A les xarxes socials Thor Halvorssen, director d'HRF, es va fer ressò de l'activitat d'aquest autobús:

 

Ara caldrà veure si la campanya té efecte, i Justin Bieber acaba renunciant a actuar a l'Aràbia Saudita.

Operació important per a l'Aràbia Saudita

Si finalment hi va, no estarà sol: entre el 3 i el 5 de desembre, quan se celebrarà el Gran Premi de Fórmula 1, també hi actuaran artistes com Jason Derulo, David Guetta o Tiesto.

Tots ells també han rebut la carta d'HRF, signada pel seu president, l'excampió mundial d'escacs Garri Kaspàrov, demanant-los que no hi vagin.

Aquest Gran Premi de Fórmula 1 serà el primer que se celebrarà a l'Aràbia Saudita, al nou circuit construït a Jiddah, la capital econòmica del país, situada al costat del mar Roig.

Per al règim que governa el país, la inauguració d'aquest circuit i la incorporació al calendari de la Fórmula 1 és una operació important per prestigiar la seva imatge davant del món.

Imatge de la web oficial del Gran Premi de Fórmula 1 de l'Aràbia Saudita

Crítiques d'ONG

La celebració d'aquest gran premi ha estat molt criticada per organitzacions com Amnistia Internacional i Human Rights Watch, que ho consideren una "estratègia cínica" per blanquejar el règim del país.

Tant els dirigents de l'Aràbia Saudita com els de la Fórmula 1 han rebutjat les acusacions. Al febrer 45 organitzacions de drets humans van demanar al pilot britànic Lewis Hamilton el mateix que ara es demana a Justin Bieber.

Llavors, els motius per demanar-l'hi eren el paper de l'Aràbia Saudita en la guerra del Iemen, la repressió de les activistes pels drets de les dones i, també, l'assassinat de Jamal Khashoggi.

 

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaAràbia Saudita
Anar al contingut