Lleida

Clam pel control d'armes després de la mort a trets de dos agents rurals

Minuts de silenci en record dels agents rurals morts a trets per un caçador descontrolat, mentre es demanen més mesures de protecció perquè es pugui fer la feina en condicions

RedaccióActualitzat

Continuen les mostres de dol en record de les víctimes que van morir a trets per un caçador descontrolat de 28 anys que demà passarà a disposció judicial.

A Lleida, unes dues-centes persones han fet cinc minuts de silenci davant de la Paeria. L'alcalde Àngel Ros s'han mostrat partidari de revisar el control d'armes.

"Hi haurà temps, hi ha d'haver temps per estudiar, per revisar el que calgui revisar però, sobretot, sobretot, per estar al costat d'uns servidors públics que han patit tal homicidi que no s'ha de tornar a produir."

 

 

També s'han fet uns minuts de record davant del Departament d'Agricultura.

 

Vacarisses també homenatja els agents rurals morts

També hi ha hagut manifestació de dol a Vacarisses, d'on és veí l'homicida confés. Davant de l'ajuntament, s'ha fet un minut de silenci i un breu parlament, en què la corporació municipal ha lamentat i condemnat els fets, i s'ha posat a disposició de les famílies de les víctimes. També s'ha destacat la tasca que fa el cos d'agents rurals, als quals s'ha dedicat una forta ovació.

 

 

 

Rebuig, al Parlament

A les portes del Parlament de Catalunya hi ha hagut una altra mostra de rebuig. S'hi han concentrat treballadors i diputats. Hi eren la presidenta Carme Forcadell, el vicepresident primer i altres líders dels partits amb representació parlamentària. S'hi han sumat els membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que avui presentaven un llibre al Parlament, i una trentena d'alumnes de Tortosa que visitaven la cambra catalana.

Quan poden anar armats els agents rurals

Els agents rurals, segons la llei vigent, poden portar arma en determinades circumstàncies. La disposició addicional quarta regula l'ús d'armes i diu que:

"Els funcionaris dels cos d'agents rurals, si acompleixen funcions que ho requereixen, poden portar l'arma que es determini per reglament."

I quines són les circumstàncies en què els agents rurals van armats?  

El Departament d'Agricultura assegura que els controls de caça com el que feien els dos agents rurals que van morir dissabte es consideren ordinaris, i no pas excepcionals, i, per tant, en aquests casos no van mai armats. Consideren que és un cas excepcional perquè, d'actuacions com aquestes, se'n fan moltes cada any. El 2016 se'n van fer 8.149.

Des que existeix el cos d'Agents Rurals, fa més de trenta anys, mai s'ha hagut de lamentar cap altra desgràcia com aquesta. Sí que van armats quan es fan controls de furtivisme nocturns o diürns, per exemple en casos en què persegueixen caçadors furtius de cérvols. Un altre dels supòsits és quan els mateixos rurals fan batudes d'animals, de senglars, per exemple.

Avui, ningú del cos d'Agents Rurals n'ha volgut parlar, però asseguren que hi ha sectors que fa temps que reclamen un debat profund sobre l'ús de les armes i les millores de seguretat. Precisament, una de les víctimes era el delegat de prevenció de CCOO i havia de ser l'encarregat d'impulsar el protocol contra amenaces i agressions que des d'aquest sindicat asseguren que aquest cos pateix sovint.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut