Clam dels metges per evitar contactes davant d'una pressió hospitalària al límit

La velocitat de reproducció de l'epidèmia de Covid queda per sota d'1 per primera vegada des del pont de la Puríssima

RedaccióActualitzat

Els metges de les unitats de cures intensives del país fan una crida a evitar contactes i a la responsabilitat davant la situació crítica que estan vivint. Els ingressos no paren de créixer i es preveu que aquest increment continuarà les pròximes setmanes. De fet, Salut ja dibuixava un escenari que podria ser de fins a 1.300 malalts a les UCIs, amb un desbordament del sistema hospitalari. Ara per ara, la situació ja és més greu que en la segona onada, a la tardor.

Actualment hi ha als hospitals 2.853 malalts de Covid, amb un augment del nombre de persones ingressades a les UCIs. Hi ha 659 malalts greus als hospitals i en les últimes hores han mort 70 persones. Se n'han contagiat més de 3.600. Altres indicadors baixen, com el risc de rebrot, que se situa en els 603 punts. La velocitat de reproducció de la malaltia queda per sota d'1 i ara és de 0,97.

L'impacte dels contagis del Nadal ha explotat ara, segons els metges de l'Hospital del Mar de Barcelona (EFE/Javier Belver/Arxiu)

L'Hospital del Mar de Barcelona té ara 28 pacients a les UCIs, quan l'habitual és tenir-ne 18 i 12 de semicrítics. En una entrevista al canal 324, Robert Güerri, coordinador de la Unitat d'Hospitalització de Covid-19 del centre, ha alertat que aquesta setmana s'ha viscut un punt d'inflexió i que l'hospital està per sobre de la seva capacitat.

"Estem començant a veure l'explosió d'aquesta setmana, que jo crec que s'allargarà les properes setmanes. Ara estem intentant mantenir el balanç d'atendre bé els malalts Covid i els malalts no Covid. I això implica les cirurgies."

 

L'infectòleg Robert Güerri assegura que la situació actual era previsible i és conseqüència d'unes festes de Nadal "obertes" i amb més interacció. Segons ell, això es tradueix una setmana després en més infeccions i set dies més tard en més hospitalitzacions. Güerri adverteix que l'impacte més greu als hospitals arriba un mes després d'un capítol amb un gran volum de contagis com va ser Nadal.


Falta de personal sanitari

En aquesta onada, el problema més greu no és la gestió de les infraestructures, com durant l'inici de la pandèmia, sinó la falta de personal qualificat, concretament d'infermeres, uns professionals "maltractats" fins ara.

El doctor Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar de Barcelona, explica a Catalunya Ràdio que els seus llits d'UCI són gairebé plens.

"Nosaltres ja fa bastants dies que hem multiplicat per dos i mig la capacitat de crítics. Estem pràcticament plens, vaja, i al voltant del 75% dels malalts que tenim als llits de crítics ja són per Covid. Per tant, estem malament i amb perspectives de seguir empitjorant, segons les dades, en les properes dues setmanes, segurament."

 

Des del l'Hospital de Bellvitge, el doctor Rafael Máñez, cap de la Unitat de Cures Intensives, admet que els tractaments encara són poc eficaços.

"Tot i donar-los els millors tractaments que han demostrat una certa eficàcia, els resultats en els malalts que arriben a les UCIs, de moment no són satisfactoris."

 

Miquel Sanz, coordinador assistencial d'UCI de l'Hospital Clínic, alerta que la situació està "al límit".

 

 

La cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona, la doctora Pilar Ricart, recorda que el personal de les UCIs cada vegada està més esgotat.

"Evidentment que la gent donarà el cent per cent de les seves possibilitats, però és que aquest cent per cent ja comença a ser molt difícil. En aquests moments estan molt, molt esgotats."


I a les urgències també es percep un augment imparable d'ingressos, com adverteix el doctor Miquel Sánchez, cap d'Urgències de l'Hospital Clínic.

"Pràcticament estem ingressant entre 25 i 35 malalts de Covid al dia. Això fa que la situació als hospitals estigui molt tensionada."

 

Els hospitals ja han activat els seus plans de contingència per ampliar espais per poder-hi acollir malalts crítics.


Tensió hospitalària generalitzada

La situació és compartida arreu de Catalunya. Als hospitals de Tarragona i de l'Ebre ja s'ha superat el pic dels 80 pacients ingressats a les UCIs de la primera onada i ja n'hi ha 83.

Igual que durant la primera onada, s'han hagut de buscar espais addicionals per reconvertir-los en unitats de crítics a l'Hospital de Santa Tecla i al Joan XXIII. El mateix estan fent a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
 

L'Hospital de Santa Caterina és el més saturat de Girona (ACN/Cedida per l'IAS)
 

 

A Girona, l'Hospital Josep Trueta, el de referència a la demarcació, té, de moment, 32 persones ingressades a l'UCI, un 60% per Covid. És el moment amb més pacients crítics des de l'inici de la segona onada de la pandèmia. La situació al centre és tensa, però assumible, segons els metges, que adverteixen que, tot i tenir capacitat material i de llits per acollir més malalts, el que fa falta és més personal preparat per tractar-los. Els ingressos a l'UCI no han crescut de manera sobtada des del setembre, amb una mitjana d'ocupació d'entre 20 i 25 pacients.

La situació és més crítica a l'Hospital de Santa Caterina, a Salt, el comarcal de referència, on 14 dels 17 llits d'UCI estan ocupats i tots per malalts de Covid.

A Lleida, el percentatge d'ocupació per malalts de Covid ha baixat per l'ampliació d'UCIs. Ara estan ocupats sis de cada deu llits de cures intensives.

La baixada es deu, bàsicament, a l'estrena de 12 places d'UCI noves a l'Hospital Arnau de Vilanova, que s'afegeixen a les 16 ja existents. A l'altre hospital públic de Lleida, el Santa Maria, dels 8 llits de cures intensives, 7 estan ocupats. També hi ha una persona en estat crític en una clínica privada. En total són 25 persones ingressades a les UCIs a Lleida, que no té unitats de cures intensives als hospitals del Pirineu: Vielha, Tremp, la Seu i Puigcerdà.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut