Milers de dones han ocupat el centre de Brasília per protestar contra les polítiques del president Bolsonaro (Reuters)
Brasil

Clam de milers de dones contra el "masclisme" de Bolsonaro i en defensa de l'Amazones

El president del Brasil ha estat objecte de tres manifestacions en el moment que la seva popularitat està més baixa

Juli RodésActualitzat

Desenes de milers de dones, la majoria indígenes i camperoles, han sortit al carrer, al Brasil, per plantar cara al president Jair Bosonaro i les polítiques del seu govern.

La protesta anava dirigida contra el "masclisme" del líder d'ultradreta, conegut per les seves posicions contra els drets de les dones i dels col·lectius LGTBI, i també contra la seva voluntat de retirar la protecció de l'Amazones i explotar-ne els recursos.

A Brasília, de fet, hi han coincidit la tradicional Marxa de les Margarides, que cada quatre anys fan les camperoles per denunciar la violència masclista en l'àmbit rural, i la primera Marxa de les Dones Indígenes, amb representants d'un centenar d'ètnies del Brasil.

Moltes manifestants duien flors, barrets de palla i roba de color violeta.

 

Una de les participants de la manifestació multitudinària contra Bolsonaro (Reuters)

 

Han ocupat completament el centre de la ciutat, sobretot l'Eix Central, conegut també com l'Esplanada dels Ministeris, on es concentren les seus dels poders legislatiu, executiu i judicial.

Segons els organitzadors, en aquestes mobilitzacions hi han participat 100.000 persones, xifra que la policia va rebaixar a una cinquena part: 20.000 persones.

És, en qualsevol cas, la protesta més multitudinària que s'ha fet a Brasília des que Bolsonaro va assumir la presidència, el mes de gener.

 

La majoria de les manifestants duien barrets de palla i roba violeta (Reuters)

 

Es dona la circumstància que, en poc més de mig any de mandat, la popularitat de Bolsonaro ha baixat de més del 55% al 30%.

Potser per això aquestes manifestacions també han suposat una revifada de l'oposició d'esquerres, que ha sabut superar les divisions tradicionals i mobilitzar-se unida.

Representants de tots els partits progressistes han estat presents i molts han reclamat la posada en llibertat de l'expresident Lula da Silva, a la presó des de l'abril de l'any passat. Lula i el Partit dels Treballadors consideren que és víctima d'una "persecució política".

 

Protesta, a Rio de Janeiro, contra les retallades a la universitat pública (Reuters)

 

Lula va ser condemnat per Sergio Moro, aleshores jutge i actualment ministre de Justícia, esquitxat pel cas de corrupció conegut com Lava Jato.

Des de la presó, Lula va enviar un missatge a la manifestació de dones que va ser llegit davant de les portes del Parlament:

"Les dones de la nostra terra tornaran a ser respectades i l'odi no vencerà a l'amor, la por no vencerà a l'esperança i la grolleria no vencerà la solidaritat."

"Continuem endavant, sense por a ser feliços. Les margarides han arribat i ells no tenen manera d'aturar la primavera."


A la capital del Brasil, a més, i en altres ciutats del país, com Rio de Janeiro, Bolsonaro també ha estat objecte de les protestes de professors universitaris i estudiants contra les retallades previstes a les universitats públiques. I encara d'una tercera manifestació contra la reforma de les pensions que el govern vol tirar endavant.

 

Estudiants i professors universitaris també han sortit al carrer, contra les retallades en educació superior (Reuters)

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroIgualtat de gènere
Anar al contingut