Clam contra el feixisme en l'homenatge a les Brigades Internacionals

ACN Barcelona - Prop de 300 persones han participat en l'homenatge a les Brigades Internacionals que s'ha fet aquest dissabte a la rambla del Carmel de Barcelona. Aquesta 25a edició s'ha dedicat a les dones que van lluitar contra el feixisme durant la Guerra Civil i ha comptat amb la flamant consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Durant el seu discurs primer discurs com a consellera, ha afirmat que "la nostra obligació és promoure una memòria democràtica que posi fre al feixisme que creix". L'acte commemoratiu amb motiu del 84è aniversari del comiat massiu que es va fer a la ciutat ha estat organitzat per l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i l'Associació d'Ex-presos Polítics de Catalunya.

Ubasart ha alertat que "en els darrers temps estem tornant a veure les orelles al llop" del feixisme i ha fet una crida a no abaixar la guàrdia. A parer seu, "l'exemple de les brigades internacionals no pot ser més inspirador" per fer-hi front.

L'homenatge ha comptat amb la representació del discurs de la Pasionaria per part de l'actriu Mireia Clemente de 'La Voz Ahogada'; l'actuació musical de Rosa Zaragoza; el parlament de Janette Higgins, canadenca filla d'un brigadista que va lluitar a la batalla de l'Ebre; i l'escriptora Cecilia Santos.


Representants d'ERC, PSC, Comuns, UGT i CCOO, a més d'altres associacions de memòria històrica, han deixat rams de flors als peus del monument a la brigada Lincoln.


La 25a edició de l'homenatge s'ha dedicat a la presència de les dones en les Brigades Internacionals. Segons dades del SIBRINT (Sistema d'Informació Digital sobre les Brigades Internacionals), més de 40.000 persones varen desplaçar-se voluntàriament per lluitar en les Brigades Internacionals. D'aquestes, es calcula que aproximadament 1.300 dones varen formar-hi part directament, sense tenir en compte les que van col·laborar-hi externament.


Per Eduard Amouroux, president de l'Amical, aquest homenatge recorda "les dones de molts països que van venir a prendre les armes per defensar la Segona República", però també aquelles que van col·laborar amb altres tasques per la causa.

Anar al contingut