Clam a centenars de ciutats dels Estats Units per defensar el dret a l'avortament

Les manifestacions d'aquest dissabte responen a la filtració de la sentència del Suprem, que donaria via lliure als estats per il·legalitzar l'avortament

RedaccióActualitzat

El moviment a favor del dret a l'avortament als Estats Units està fent sentir la seva veu aquest dissabte en ciutats arreu del país. Les organitzacions Planned Parenthood, Women's March i altres grups proavortistes han organitzat més de 400 marxes sota el lema "fora prohibicions dels nostres cossos", en ciutats com Washington, Nova York, Los Angeles, Atlanta o Chicago.

Les manifestacions responen a la filtració de l'esborrany per part del setmanari Politic, el 2 de maig, que indicaria que la majoria conservadora del Tribunal Suprem estaria a punt de revertir la sentència del 1973 que estableix que la interrupció voluntària de l'embaràs és un dret constitucional a nivell federal.

S'espera que al juny es doni a conèixer la resolució del tribunal, que podria atorgar als estats l'opció de prohibir l'avortament. La meitat dels estats podrien restringir, o fins i tot prohibir, l'opció de posar fi a la gestació.

Aquestes són algunes de les imatges que estan deixant les manifestacions a les principals ciutats dels Estats Units:

Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
Manifestants mostren cartells amb missatges proavortistes, a Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)
Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
Protestes a favor de l'avortament, a Atlanta (Reuters/Alyssa Pointer)
Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
Milers de manifestants a la capital dels Estats Units (Reuters/Leah Millis)
Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
Protestants a favor del dret a l'avortament, a Los Angeles (Reuters/Aude Guerrucci)
Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
A Houston, una pancarta amb el missatge "No us fiqueu amb les dones" (Reuters/Callaghan O'Hare)
Les manifestacions proavortament als Estats Units, en imatges
Bandera dels Estats Units feta amb retalls de roba, a Brooklyn, Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)

50 anys de l'avortament com a dret constitucional

Si es confirma la decisió del Tribunal Suprem filtrada el 2 de maig, es tombaria la sentència Roe vs. Wade, del 1973, que durant gairebé 50 anys ha garantit l'avortament com un dret constitucional als Estats Units.

Sense aquesta protecció constitucional, la interrupció voluntària de l'embaràs passaria a ser una qüestió sobre la qual cada estat podria legislar pel seu compte. És a dir, els estats el podrien garantir, però també podrien prohibir-lo.

D'acord amb un informe del The Washington Post, fins a 26 estats podrien prohibir l'avortament si el Suprem tomba la sentència Roe vs. Wade. Ara, més d'una dotzena d'estats protegeixen el dret a l'avortament, però molts estats governats pels republicans han aprovat canvis legals en els últims anys que restringeixen molt o, fins i tot prohibeixen, a la pràctica, poder interrompre la gestació.

En fer-se públic l'esborrany del Tribunal Suprem, el president Joe Biden va emetre un comunicat en què exigia que es mantingui la protecció legal del dret a l'avortament i assegurava que "el dret de les dones a escollir és fonamental".

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut