El diputat de Ciutadans Matías Alonso. (Foto: ACN)
El diputat de Ciutadans Matías Alonso. (Foto: ACN)
Barcelona

Ciutadans veu reforçada la seva aposta i creu que l'independentisme ha "tocat sostre"

El baròmetre de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic aquest divendres demostra que el mapa polític de Catalunya s'està movent.

RedaccióActualitzat

El baròmetre de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic aquest divendres demostra que el mapa polític de Catalunya s'està movent. El sondeig confirma que Esquerra guanyaria les eleccions per davant de CiU i, per primer cop, pronostica que Ciutadans seria la tercera força política. Els partits polítics catalans han fet de seguida les primeres valoracions sobre el resultat de l'enquesta.

CiU: "Governar en temps de dificultats genera un desgast."

Convergència i Unió atribueix aquest descens electoral que li pronostica el CEO al "desgast" que suposa governar, però destaca que "guanya força" el suport a una consulta d'autodeterminació.

La portaveu adjunta de CiU al Parlament, Mercè Jou, ha indicat que la federació és "plenament conscient que governar en temps de dificultats econòmiques genera un desgast i que hem hagut de prendre decisions difícils però necessàries per fer front a la crisi". Jou ha apuntat que CiU no es mou per "electoralisme" sinó per "la responsabilitat d'aixecar Catalunya i complir el mandat".

ERC: "Es premia la claredat i la fermesa."

Esquerra Republicana, la formació que el sondeig assenyala com a guanyadora dels comicis, ha valorat l'enquesta "molt positivament" perquè creu que indica que els catalans donen "suport, cada vegada més, no només al dret a decidir, sinó també a un estat independent" i això es tradueix en "una sòlida majoria parlamentària".

El vicesecretari general de Comunicació i Estratègia republicà, Oriol Amorós, ha apuntat que el partit veu "amb satisfacció" la tendència que els assenyala com a primera força, "però també amb molta prudència, optimisme i esperança, a més d'amb un gran sentit de responsabilitat". Amorós atribueix els bons auguris per a ERC al fet que els electors premien factors com "la claredat, la fermesa, però també l'actitud de responsabilitat davant els problemes".

PSC: "Hem de fer un esforç per comunicar millor"

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha lamentat la "polarització" del debat polític a Catalunya que, segons el seu parer, reflecteix l'última enquesta del CEO. Lucena ha afirmat que n'és una prova "la pujada tan forta des de fa mesos, que ja es consolida, d'ERC i Ciutadans".

El diputat socialista ha admès que per als socialistes "és una mala enquesta, unes males dades, que demostren que internament hem de fer un esforç per comunicar millor la nostra alternativa". Lucena confia que, "a l'hora de la veritat, la caiguda no sigui tanta", tot i que ha apuntat que "cal ser conscients que, en un moment de polarització, un missatge que no és de blanc i negre com el del PSC, que aposta per l'entesa, el diàleg i la reformulació del pacte entre Catalunya i la resta d'Espanya, el que necessita és més temps".

PPC: la sortida de la crisi "no s'aconsegueix amb els discursos de C's"

Després de conèixer els resultats del CEO, que situen els populars en cinquena posició amb 13 o 14 diputats, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha subratllat que les enquestes sempre els situen en aquesta forquilla de diputats i que després solen superar-los en el moment dels comicis.

Sánchez-Camacho ha reivindicat el pes del PP a nivell estatal per contrarrestar l'auge de C's i ha dit que la sortida de la crisi econòmica i el fre al procés independentista "no s'aconsegueix amb els discursos de Ciutadans", sinó amb la gestió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Els discursos estan molt bé, però el que necessita Catalunya i els catalans és un partit de govern com el PP", ha afegit. Per la líder del PP català, el resultat del baròmetre de tardor del CEO demostra que Mas està "sotmès" a Esquerra i que "ha deixat de ser el candidat d'ERC per passar a ser el director de campanya de Junqueras".

Ciutadans: "Estem augmentant el grau de confiança dels electors."

El secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, ha indicat que el baròmetre del CEO reforça els plantejaments de la formació, que passaria a ser la tercera força política del Parlament. Alonso en fa "una valoració positiva, que confirma el que percebíem, que és que estem augmentant el grau de confiança dels electors". Pel diputat, el sondeig constat que els plantejaments de Ciutadans suposen "una bona opció de vot".

Alonso també s'ha mostrat satisfet pel descens de nou dècimes del percentatge que obtindria el ¿sí' en un referèndum sobre la independència. Ho ha atribuït al fet que l'independentisme "pràcticament ha tocat sostre", segons creu. De tota manera, Ciutadans remarca que especular sobre aquest referèndum és "política de ciència-ficció", perquè no es podrà dur a terme.

Anar al contingut