Juan Marín anuncia la seva dimissió, aquest diumenge

Ciutadans desapareix del Parlament andalús i el seu líder dimiteix de tots els càrrecs

La formació d'Inés Arrimadas no aconsegueix cap diputat a les eleccions a Andalusia

Actualitzat

El PP ha arrasat a les eleccions andaluses amb una majoria absoluta aclaparadora i ja no dependrà de possibles pactes per governar. Ni amb Vox, ni amb el seu soci de govern fins ara, Ciutadans, que no ha aconseguit cap representat al Parlament.

Ciutadans havia obtingut 21 escons als darrers comicis i en aquestes eleccions anticipades no n'ha obtingut cap, tot i que ha superat el llindar del 3% necessari per tenir representació.

Si el 2018 va superar el 18% de vots i 660.000 paperetes, el 2022 s'ha quedat amb poc més del 3% i s'ha deixat més de 500.000 vots pel camí.


Dimissió de Juan Marín

El líder de la formació taronja a Andalusia, Juan Marín, ja ha anunciat que dimitirà de tots els seus càrrecs.

En una compareixença en plena nit electoral, Marín ha dit que abandonarà la vida política, sense indicar quan farà oficial la decisió davant els òrgans del partit.

Marín, que continuarà com a vicepresident de la Junta fins que acabi la legislatura, ja havia anunciat aquesta setmana que en cas de tenir un únic diputat no assumiria l'acta i abandonaria la vida política.


Pactes amb el PP i Vox

Ciutadans va irrompre al parlament andalús el 2015, quan va aconseguir 9 diputats. El gran salt el va fer el 2018, quan en va treure 21 i va ser tercera força.

Les negociacions amb el PP van portar el partit taronja a ser socis del govern andalús amb el suport de la formació d'extrema dreta de Vox.

Després de més de 36 anys de governs socialistes, Vox i el PP van arribar a l'acord per investir Juanma Moreno com a nou president andalús i Juan Marín com a vicepresident.

Juan Marín amb Inés Arrimadas en campanya a Cadis (EFE/Román Ríos)

La desfeta de Ciutadans

El febrer passat Ciutadans ja va tenir una patacada semblant en les eleccions de Castella i Lleó. Malgrat això, en aquell cas, la formació taronja va passar de 12 diputats a només 1, però almenys sí que va mantenir un escó a la cambra parlamentària de Valladolid, un fet que no passarà en el cas de Sevilla.

La crisi de Ciutadans, però, ja s'arrossega des de les eleccions generals de novembre del 2019, en què la formació que llavors liderava Albert Rivera va passar dels 57 escons que havia obtingut l'abril anterior en la primera edició de les eleccions d'aquell any, a només 10, fet que va motivar la dimissió de Rivera.

Amb Arrimadas al capdavant de la formació, però, els resultats no han beneficiat Ciutadans, que no ha pogut capgirar una tendència negativa en cap dels comicis posteriors, incloses les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021, en què va passar de primera a setena força de la cambra en perdre 30 diputats, fins als 6 actuals.

ARXIVAT A:
CsAndalusia
Anar al contingut