Barcelona

Ciutadans denuncia una llei de consultes "per fer un referèndum separatista"

Rivera, en castellà, ha argumentat des del faristol que Catalunya no té competències per convocar el referèndum

RedaccióActualitzat

"No és la llei de consultes, és la llei d'un referèndum separatista". Amb aquesta màxima, el diputat de Ciutadans, Albert Rivera, ha explicat el seu "no" a la llei de consultes. Ho ha fet en tres punts.

Rivera, en castellà, ha argumentat des del faristol que Catalunya no té competències per convocar el referèndum. Recorda, primer, que ja hi ha una altra llei per fer referèndums, però admet que hauria de ser amb el permís del govern espanyol. Rivera afirma que, per això, el Parlament va anar al Congrés dels Diputats a demanar la celebració de la consulta.

En segon lloc, Ciutadans critica que el cens no es correspon al d'unes eleccions democràtiques, en referència a la possibilitat, per exemple, de votar els joves de 16 anys.

Com a tercer punt, C's denuncia que la llei només hauria de poder consultar sobre aspectes autonòmics. Rivera afirma "sembla evident, però no és així" perquè, diu, l'objectiu és convocar un referèndum d'autodeterminació.

De la legalitat a la política

Més enllà de la legalitat, Rivera ha centrat gran part de la seva intervenció en l'aspecte polític. El líder de Ciutadans ha explicat que cal fer un "debat a l'alçada dels que alguns volen trencar i nosaltres volem millorar, Espanya i Europa". Rivera afirma que "avui no és un dia de celebració" perquè "Europa està en escac pels moviments populistes i nacionalites".

Rivera ha demanat al president de la Generalitat que "posi les urnes, president, les de veritat, les autonòmiques per elegir un nou Parlament". Argumenta que "ara tenim un president esgotat, una legisltaura esgotada i un soci esgotador", i ha fet referència a la dimissió d'Alex Salmond com a ministre principal d'Escòcia que ha coincidit amb el ple de la llei de consultes.

Rivera també ha interpel·lat el PSC per la seva postura a favor de la llei de consultes. El líder de Ciutadans ha recorregut a una metàfora d'uns lladres que volen atracar un banc i els ha demanat que deixin de col·laborar amb el front pro consulta:

"Baixin del cotxe per donar un cop a l'Estatut i a la Constitució, no per treure diners del caixer"

Rivera també ha tingut paraules dures per al líder d'ERC, Oriol Junqueras, a qui ha acusat de voler "un país nou, un país sense lleis" després de la seva defensa de la desobediència per celebrar la consulta.

El president de C's ha acabat la seva intervenció amb una cita del polític canadenc Stéphane Dion: "Un referèndum és un trauma per a una societat". Rivera argumenta que la pròxima legislatura serà tancar ferides i ha marcat el dia d'avui com la "penúltima derrota abans de trobar-se amb el carrerró sense sortida del 9-N".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut