Girauta
Ciutadans vol anar fins al final contra els llaços grocs

Ciutadans demana a la JEC que ordeni als Mossos treure llaços grocs d'edificis públics

El partit taronja no descarta accions legals contra el president Torra i recorda que l'alcaldessa de Berga va ser inhabilitada per no despenjar una estelada

Quim BalaguerActualitzat

Ciutadans ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que ordeni al Departament d'Interior i als Mossos treure els llaços grocs i les pancartes de suport als presos del procés que pengen d'edificis públics.

Un cop esgotat el termini de 48 hores que la JEC va donar per retirar aquesta simbologia, la formació d'Albert Rivera també li reclama que porti a la Fiscalia l'incompliment del president Quim Torra per si hi ha responsabilitats penals.

A més, Ciutadans no descarta emprendre accions legals contra Torra en els pròxims dies per un presumpte delicte de desobediència. El diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta ha evocat el precedent de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós:

 

"Cal recordar al senyor Torra i a tots els ajuntaments que l'alcaldessa de Berga va ser inhabilitada per no retirar en campanya electoral una estelada de la façana de l'Ajuntament".

Girauta ha fet aquestes declaracions a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on aquesta matinada un grup d'encaputxats ha despenjat el llaç de la façana de l'Ajuntament de Barcelona.

 

 

Després d'un estira-i-arronsa amb autors de l'acció, la Guàrdia Urbana ha aconseguit recuperar la pancarta amb el llaç. Un dels agents ha acabat per terra. Girauta n'ha responsabilitzat l'alcaldessa, Ada Colau:

 

"La qüestió és si hi ha ordres de protegir simbologia il·legal per part dels polítics. I en aquest cas concret vull que l'alcaldessa de Barcelona contesti si ha donat ordres de protegir aquesta simbologia".

Llibertat d'expressió

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest dijous la JEC de la impossibilitat de complir la seva ordre sobre la retirada d'estelades i llaços grocs dels edificis públics que depenen de la Generalitat.

Torra va enviar aquest dimecres un escrit a la JEC en el qual al·legava la "dificultat legal" de complir el requeriment de retirar estelades i llaços grocs i li demanava reconsiderar la seva decisió.

Des de Tarragona, Torra ha apel·lat a la llibertat d'expressió i s'ha adreçat així a Ciutadans:

 

"Que respectin els valors essencials d'aquest poble. Que deixin de crispar, de denunciar, de presentar querelles. En aquest país no volem viure amb por i no viurem amb por."

El govern espanyol també apuja el to per la retirada dels símbols. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avisat Torra que "el pes de la llei caurà sobre els que no compleixen els mandats de la JEC", que haurà d'aplicar, diu, el seu règim sancionador.

 

ARXIVAT A:
Quim TorraCsEleccions 28A
Anar al contingut