El líder de Cs, Albert Rivera, i el secretari general, José Manuel Villegas, durant la valoració electoral del partit (EFE)
El líder de Cs, Albert Rivera, i el secretari general, José Manuel Villegas, durant la valoració electoral del partit (EFE)
Resultats eleccions generals

Ciutadans s'enfonsa a les eleccions generals i Rivera posa el càrrec a disposició del partit

La formació taronja d'Albert Rivera perd 47 escons i obté només 10 diputats

Laura GalanActualitzat

Cares llargues a la seu de Ciutadans aquesta nit electoral. El partit ha estat el clar perdedor i el més perjudicat en la repetició dels comicis. El seu líder, Albert Rivera, ha reconegut que ha estat "un mal resultat sense pal·liatius i sense excuses".

Ciutadans ha obtingut només 10 escons al Congrés dels Diputats. És el pitjor resultat en la seva història després d'haver aconseguit arribar fins a 57 diputats l'abril passat. I és pitjor que el que li atorgaven les enquestes electorals i els sondejos que, per la part baixa, li concedien 15 escons.

Albert Rivera ha posat el seu càrrec a disposició del partit. L'executiva, ha dit, es reunirà aquest dilluns a les 10 del matí.

"Assumeixo la responsabilitat i convoco una executiva urgent per compartir els mals resultats i agafar un nou rumb."

Rivera ha comparegut acompanyat de tota la direcció del partit. Ha dit que assumirà el que decideixi l'executiva i el que decideixi la militància en un futur congrés extraordinari.

Ha felicitat públicament el PSOE per haver guanyat les eleccions, però ha avisat:

"Els espanyols han volgut més PSOE però també han volgut més Vox i menys centre polític."

Era la quarta vegada que Ciutadans es presentava a les eleccions generals i fa només set mesos va aconseguir el millor resultat. Es va situar en el tercer lloc de les forces polítiques més votades, darrere del PSOE i del PP. Ara ha quedat per darrere també de Vox, de Podem i d'Esquerra Republicana.

 

 

En el conjunt d'Espanya, Ciutadans ha perdut dos milions i mig de vots. És el partit que n'ha perdut més.


A Catalunya, a les últimes eleccions la llista de Ciutadans, encapçalada per Inés Arrimadas, va obtenir 5 escons que ara s'han reduït a 2, amb poc més del 5% dels vots.

 


Al País Valencià, Ciutadans passa de 4 a 2 diputats. I a les illes Balears perd l'únic diputat que va aconseguir el 28A i es queda sense representació.

En el mapa de províncies de l'abril Ciutadans tenia representació en 40 circumscripcions. Ara, només n'obté en 7 circumscripcions. En molts llocs on no ha aconseguit cap diputat, ha estat Vox qui s'ha emportat la representació que tenien els taronges.

On més pateix és a Andalusia i a Castellà i Lleó, on perd 8 escons a cada una. A Madrid en perd 5 i al País Valencià i a Castella-la Manxa, 4. A Catalunya i a Aragó, Ciutadans treu 3 escons menys.

A Galícia, Múrcia, les Canàries i Extremadura ha perdut 2 diputats, i a La Rioja, Astúries, les illes Balears i Cantàbria n'ha perdut 1.

La formació taronja, que en els comicis del 28 d'abril va aconseguir representació a totes les comunitats autònomes excepte al País Basc, ara ha desaparegut en 13 comunitats.

Han perdut l'escó històrics com José Manuel Villegas, que es presentava a Almeria; Juan Carlos Girauta, cap de llista per Toledo; i José María Espejo-Saavedra, número tres per Barcelona.

 

 

Rivera no aconsegueix frenar el daltabaix

El partit d'Albert Rivera ha bolcat la campanya a lluitar contra el daltabaix que ja li havien donant els diferents sondejos, que en alguns casos els reduïen a 15 escons davant els 57 que van obtenir a l'abril. Els últims dies han provat de "mobilitzar els votants moderats" al·legant que "sí que es pot" aconseguir la "remuntada".

Segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio fet a peu d'urnes, Ciutadans passava de tercera a cinquena força al Congrés i perdia uns 42 diputats: passava de 57 a tenir-ne 14 o 15. A Catalunya obtenia només 2 diputats, quan a l'abril en va aconseguir 5.

El secretari d'Organització de Cs, José Manuel Villegas, ha reconegut en la primera compareixença del partit després de tancar els col·legis electorals que els resultats dels sondejos no eren bons per al seu partit.

"Esperem que el resultat sigui millor que el que pronostiquen les enquestes."



El discurs de Cs no mobilitza el seu electorat

El líder de Ciutadans i candidat a la presidència del govern espanyol, Albert Rivera, ha buscat amb aquestes eleccions salvar el seu partit fent que els seus escons fossin decisius per formar govern a Espanya, després d'una campanya condicionada per males perspectives a les enquestes.

Rivera se la jugava en aquests comicis perquè, segons les enquestes, Cs podria obtenir el pitjor resultat en unes eleccions fins ara i perdre fins a 40 escons, dels 57 que va obtenir el 28A.

Durant tota la campanya, Rivera ha demanat per activa i per passiva a qui el va votar a les darreres eleccions generals de l'abril que tornés a escollir la papereta dels taronges.


Cinquena força, segons els sondejos

La majoria de les enquestes que s'ha fet per aquest 10N situaven Ciutadans com la cinquena força més votada, superada per Podem i Vox.

Però l'esperança dels taronges era avançar aquests dos partits en algunes províncies mitjanes i petites i deixar-los fora del repartiment d'escons.

En els seus discursos de campanya, Rivera va repassar les principals propostes del programa electoral i es va adreçar als "moderats i liberals del centre" advertint-los que, si es quedaven a casa, guanyarien "els radicals, els extremistes i els que volen trencar Espanya".

Ciutadans també temien que es produís un enfortiment del bipartidisme i han insistit que sense ells continuaria la corrupció al PP i al PSOE, no s'emprendrien reformes estructurals i es continuarien fent concessions als partits nacionalistes.

De fet, respecte a la situació de Catalunya, Rivera ha reivindicat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per cessar Quim Torra com a president de la Generalitat.


El futur de Rivera

Rivera ha hagut d'afrontar durant tota la campanya el fantasma dels mals resultats a les urnes. Sobre un possible revés electoral, Rivera no ha acabat d'aclarir si continuaria al capdavant de la formació. Ha assegurat que mai no serà un problema ni per a Espanya ni per al seu partit i també que a partir del dia 11 treballarà per intentar desbloquejar el país.

Aquest divendres, però, es mostrava optimista i assegurava que "Jo confio en la remuntada".

"Aquí fa olor de remuntada, perquè hem nascut com els salmons, remuntant el riu."

Albert Rivera havia demanat una alta participació en aquestes eleccions, sobretot a "moderats, liberals, classes mitjanes i indecisos", ja que al seu parer són la "clau" per poder desbloquejar la situació política.

"Si no van a votar, uns altres decideixen per ells; si el centre no s'eixampla, guanyen els extrems, si tornen a guanyar rojos o blaus, no hi ha matisos, no hi ha acords, hi ha barreres", ha dit després d'exercir el seu dret a vot al Centro Cultural Volturno 2 de Pozuelo de Alarcón.



57 diputats per a Cs el 28A

El 27A Ciutadans va pujar a la tercera posició amb 57 escons al Congrés dels Diputats i gairebé un 16% dels vots. A Catalunya, van quedar en cinquena posició amb cinc escons, els mateixos que van aconseguir en les eleccions generals del 2016, i més d'un 11% dels vots. Són els millors resultats de la formació taronja en unes eleccions generals.

Aquestes xifres van suposar un augment de vots respecte de les anteriors eleccions generals, el 26 de juny del 2016, on Ciutadans va ser la quarta força més votada, amb 32 diputats i el 13,06% dels vots.

En les últimes autonòmiques del 21D del 2017, Ciutadans, amb Inés Arrimadas al capdavant, va guanyar les eleccions amb 36 escons al Parlament de Catalunya i un 25,35% dels vots, i la primera victòria de Cs a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
CsAlbert RiveraInés ArrimadasEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut